*Nettavisen* Økonomi.

- Han står bak en av tidenes største svindler

Foto: Ablyazov.info

Nå jakter politi på milliardæren fra Kasakhstan.

20.02.12 22:46

Høyesterett i England har utstedt en arrestordre på Mukhtar Ablyazov - en milliardær fra Kasakhstan som skal stå bak en av tidenes største svindelaksjoner.

Årsaken til arrestordren er at Ablyazov nylig løy for retten i stor skala, og blir dermed siktet for forakt for retten, skriver The Guardian.

Dette skjedde i forbindelse med innledningen til en rettssak, som omhandler en av de største underslagssakene gjennom tidene.

Svindlet mer enn 30 milliarder kroner
Mukhtar Ablyazov var tidligere sjef for driften av den kasakhstanske banken BTA.

Banken, som nå eies av myndighetene i Kasakhstan, hevder at Ablyazov i perioden fra 2005 til 2009 overførte mer enn 5 milliarder dollar, eller nærmere 30 milliarder kroner, til et nettverk av selskaper som han selv eier.

Ablyazov nekter for anklagene, som han mener er politisk motivert.

Følg NA24 på Facebook!

Nikolay Varenko, viseformann i BTA, mener at en fengselsstraff er det eneste rette for Ablyazov.

- Vi mener sterkt at en fengsling vil begrense Ablyazovs evner til å spre midler, oppfordre ham til å gjøre om på den feilaktige disponeringen av midler som han allerede har gjort og oppgi midler som han har forsøkt å skjule fra banken, sier viseformannen.

Frykter Ablyazov har flyktet
Mukhtar Ablyazov flyktet til England i 2009 da banken han drev misligholdt en gjeld på over 8 milliarder pund til blant annet Royal Bank of Scotland og Barclays.

Nå er han anklaget for «svindel i episk skala» og for å ha brukt banken «som det var hans egne private midler».

På torsdag ble arrestordren på Mukhtar Ablyazov utstedt, etter at milliardæren ble funnet skyldig i å lyve for retten.

Ablyazov løy om hvor stor hans formue var, og unnlot blant annet å fortelle om et hus verdt 17 millioner pund, eller i overkant av 150 millioner kroner.

Dommeren dømte Ablyazov til 22 måneder i fengsel for alvorlig forakt for retten i et forsøk på å skjule 34 millioner pund, eller over 300 millioner kroner, fra sine kreditorer, som mener Ablyazov tappet dem for midler da han drev banken BTA.

Ablyazov møtte imidlertid ikke opp da han skulle få dommen, og dermed ble en arrestordre utstedt. Advokatene til BTA frykter nå at Ablyazov har flyktet landet, og vil varsle flyplasser, havner og kystvakten i et forsøk på å hindre han fra å dra.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag