NA24.no

- Han var ikke ved sine fulle fem

(VG)
Sist oppdatert:
Tidligere toppalpinist må på ny i fengsel.

Oslo tingrett har talt, og dommen er klar. Tidligere toppalpinist Ove Nygren er dømt til seks måneders fengsel, hvorav fire måneder gjøres betinget.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

«Basert på en helhetlig vurdering av det ovenforstående, finner retten at straffen passende kan settes til fengsel i 6 måneder, hvorav 4 måneder gjøres betinget med en prøvetid på 2 år. Deldommen begrunnes hovedsakelig med tidsbruken som er gått frem til pådømmelse i første instans, men også de øvrige formildende omstendighetene spiller inn.», heter det i dommen.

- Vil vurdere anke

Det har ikke lyktes NA24 å komme i kontakt med Ove Nygren, mens hans forsvarer Per Johan Sjong Larsen er sånn passe fornøyd.

- Vi er delvis fornøyd med dommen. Tingretten har delvis lagt Nygrens forklaring til grunn. Således er han frifunnet for mye, men likevel dømt for noe bedrageri, sier Sjong.

- Vi vil vurdere om dommen skal ankes. Den fastsatte straffen er i samsvar med tidligere rettspraksis, fortsetter Sjong.

Politiadvokat Svein Olav Kristiansen har ikke hatt tid til å se på dommen ennå.

- Jeg har ikke rukket å se på dommen eller en mulig anke. Foreløpig tar jeg den til etteretning, sier Kristiansen til NA24.

- Jeg var verdensmester

I retten for en uke siden var det en ydmyk Nygren som forklarte seg.

- Det har vært en tøff tid. Jeg kjørte som proffalpinist i USA i over 10 år og var verdensmester. Før det var jeg på alpinlandslaget, sa Nygren i sin forklaring for retten torsdag for en uke siden.

- Livet var bra det, men overgangen til det normale liv ble tøff. Det var vanskelig å få jobb, så det ble mye alkohol og drikking på den tiden, fortsatte Nygren.

Dette har Oslo tingrett vektlagt i dommen.

- Han har levd et turbulent liv med mye alkoholmisbruk

«Videre hadde tiltalte etter egen forklaring problemer med alkohol- og pillebruk på den aktuelle tiden, og var ikke ved sine fulle fem. Dette underbygges av gjentatte dommer for promillekjøring – hvilket i seg selv er svært alvorlig, men sier noe om livssituasjonen i forhold til denne saken», heter det i dommen.

Nygrens advokat, Per Johan Sjong Larsen, beskrev også Nygrens rusproblemer i retten.

- Han har levd et turbulent liv med mye alkoholmisbruk, sa Nygrens advokat, Sjong-Larsen, til retten.

Nygren har sittet inne for promillekjøring. Februar 2009 ble han dømt til 120 dager, og i mars 2011 ble han dømt til seks måneders fengsel.

I februar i år var den siste dommen sonet, og siden har han vært under rehabilitering.

- Jeg var dum

Nygren sa i retten at han var blitt utnyttet av sine forretningspartnere.

- Jeg var dum, burde fortsått at noe var galt. Jeg kan ikke sitte i fengsel for noe jeg ikke har gjort, sa Nygren.

Men nå har retten talt, og Nygren må i fengsel, da to av straffens seks måneder er ubetinget.

Nygren stod tiltalt for svindel av 3,25 millioner kroner, og det ble påstått fengsel i ett år og åtte måneder. Retten har imidlertid redusert svindelbeløpet med over 2,5 millioner kroner.

«Beløpet tiltalte skal dømmes for er nedjustert betydelig fra tiltalebeslutningen, til kr. 652 627, og straffen må derfor reduseres i forhold til aktors påstand. Det er like fullt en alvorlig sak med gjentatte, og nærmest notoriske, bedragerier overfor en rekke kreditorer. I tillegg skal tiltalte domfelles for helt manglende regnskapsførsel. Retten finner derfor at det må idømmes en fengselsstraff av en viss lengde. Dette gjelder også om man tar i betraktning dommene som er avsagt i perioden mellom disse straffbare forholdene fant sted, og pådømmelse. Det er vist til to dommer som begge gjaldt promillekjøring, hvor tiltalte ved Oslo tingretts dom av 06.02.2009 ble idømt fengsel i 120 dager, og ved dom av 30.03.2011 ble idømt fengsel i 6 måneder. Straffeloven § 64 første ledd kommer i betraktning, og det utmåles en særskilt straff i denne saken», skriver Oslo tingrett i dommen.

Frikjent for Telenor-svindel
Telenor var den største enkeltsvindelen i tiltalen, med over 2,5 millioner kroner.

«For at tiltalte skal kunne domfelles for bedrageri på drøye kr. 2,5 millioner mot Telenor, må han ha utvist forsett med hensyn til omfanget av svindelen. Retten finner som nevnt over at tiltalte ikke er noen «hovedmann» i dette systemet, og det er manglende dokumentasjon/ bevis knyttet til det nærmere hendelsesforløpet rundt svindelen». heter det i dommen.

Retten mener at Nygrens utsatte og risikable posisjon i Gimle Gruppen som daglig leder og styreleder, skaper tvil rundt hans involvering og kunnskap om svindelsen.

«Hans utsatte posisjon tilsier at han er nokså langt ned i systemet. De øvrige involverte må ha ansett det som relativt sannsynlig at politi og påtalemyndighet ville gå mot tiltalte, og det kan antas at de øvrige involverte ikke anså det hensiktsmessig å gi tiltalte informasjon om planene for svindelen», skriver Oslo tingrett.

Frikjent for kokainsmugling

I 2001 ble Ove Nygren frikjent for kokainsmugling.

Ove Nygren hadde sin storhetstid på 1990-tallet da han var en av toppalpinistene i det amerikanske proffsirkuset. Millionene trillet inn.

Han var stjernealpinist fra den norske gullalderen med historiske navn som Jagge, Aamodt og Kjus.

- Jeg kjørte som proffalpinist i USA i over 10 år og var verdensmester. Før det var jeg på alpinlandslaget, sa Nygren i sin forklaring for retten.

- Livet var bra det

- Livet var bra det, men overgangen til det normale liv ble tøff. Det var vanskelig å få jobb, så det ble mye alkohol og drikking på den tiden, fortsatte Nygren.

Han prøvde seg som skjorterenser og utelivskonge sammen med tidligere nakenmodell Linda Johansen, uten stor lykke.

Heller ikke som eiendomsbaron, fant Nygren lykken, og nå ender han altså opp med ny soning og konkurskarantene på to år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere