NA24.no

- Han var jo litt morsom!

Foto: Håkon Høgetveit (NA24)
Sist oppdatert:
Norges mektigste personer i festhumør, og de satte pris på Gjedrems tørrvittighet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

På kvelden torsdag sitter finanstopper og anerkjente politikere side om side i spisesalen på Grand Hotel, i dyp diskusjon om både Ramin-Osmundsen og den dystre, men vittige talen fra sentralbanksjef Svein Gjedrem.

NA24 - din næringslivsavis

- Liker understatementene
Høyre-leder Erna Solberg var en av dem som før talen i Norges Bank tidligere torsdag ettermiddag proklamerte at Svein Gjedrems årstale kom til å bli en tørr greie.

Se bildekarussel fra Grand Hotell nederst i artikkelen.

- Vi får nok en tørr, men saklig tale hvor vi får vite at det er for hett i økonomien, sa hun til NA24

Les også: Gjedrem: - Toppen er nådd

Da hun møtte NA24 igjen inne på Grand Hotell var tonen annerledes. Med glis om munnen var hun raskt borte hos NA24 for å «beklage» sine fordommer mot det hun mener er en skarp og saklig sentralbanksjef.

- Jeg annonserte jo til NA24 at talen kom til å bli tørr, men jeg må jo bare si at den jammen meg var litt morsom, til tross for at utsiktene i økonomien ikke er helt lyse. Men jeg liker understatementene hans. Han har gode retoriske poenger, understreker en ydmyk Høyre-leder.

Les også: Fra dysterhet til etegilde

Terra-latter i salen
Også kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa måtte trekke på smilebåndet overfor NA24. Hun hadde spesielt bitt seg merke i pasasjen i Gjedrems tale, hvor han helt klart henviser til de åtte Terra-kommunenes smell i høst. I talen sa han:

- En europeisk kollega sammenliknet finansuroen med en filmproduksjon: Den ble spilt inn i USA, hadde premiere i Tyskland og ble spredt og spilt over hele verden. Og som dere vet, ble den også vist på norsk bygdekino sist høst.

Kleppa observerte at latteren da satt løst i salen.

- Jeg merket meg at det bredte seg en skikkelig fnis da Terra-saken ble tatt opp. Men sammenhengene han maler opp, stemmer jo. Det var ironisk og morsomt, og jeg synes filmsammenlikningen var en kreativ måte å ta det opp på, smiler hun.

- Symbol på integrasjonen
Det var likevel ikke bare økonomiske utsikter som opptok politikerne denne torsdagskvelden. De hadde også fått med seg at barne- og likestillingsministeren hadde takket for seg tidligere på ettermiddagen.

- Det er synd, men når hun ikke sier sannheten til statsministeren må hun gå. Hun var et symbol på integrasjonen i Norge, og mange med innvandrerbakgrunn så nok opp til henne, sier Solberg.

Og både Lars Sponheim og kristin Halvorsen har sine kommentarer til saken.

- Talen er bra som alltid med gode analyser fra Gjedrem, sier Kristin Halvorsen til NA24.

- Hvorfor tror du at Jens ikke kom?

- Jens hadde vel gode grunner til ikke å komme her i kveld, svarer hun, og bruker med det få ord på å beskrive det mange tenker om Stoltenbergs fravær.

Får ikke eliteplass
Angående saken om Ramin-Osmundsen ble heller ikke Sponheim overrasket over utfallet.

- Det var ikke uventet. Man må si sannheten. Jeg håper det ikke blir lenge til neste innvandrer som statsråd, sier Sponheim til NA24.

- Men hun hadde jo litt av en plass i kveld. Hvem tar over plassen hennes på elitebordet?

- Ja, det stemmer at hun skulle plasseres på et gjevt bord, og det blir jo litt kinkig. Men det blir nok dessverre ikke jeg som tar over en slik plass i år heller, gliser Sponheim sedvanlig.

Høy standard
Både Sponheim og Halvorsen var også opptatte av pensjonstemaet i Gjedrems tale.

- De kravende til etiske retningsliner i pensjonsfondet er jo allmenne menneskerettigherter som ligger til grunn. Blant annet ikke bidra til å produsere atomvåpen, landminer og klasevåpen, sier Halvorsen.

- Er dette en pekefineger fra gjedrem?

- Dette kan ikke være kontroversiell politikk. Dette gjelder også å utøve eierskap og bekjempe barnearbeid, mener hun.

Hun mener pensjonsfondet videre holder høy etisk standard.

- Dette er våre sparepenger og vi bestemmer selv hvilke etiske retningslinjer vi skal ha og investerer deretter. Igjen har vi anlagt allmenne etiske retningslinjer til grunn, sier hun.

Sponheim savner derimot et annet pensjonstema i talen.

- Jeg savnet at han ikke gikk inn på AFP-debatten. Han har jo noen sterke virkemidler han kunne truet med, sier han til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere