*Nettavisen* Økonomi.

- Han vil lage en mediekjempe

Konstituert konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i A-pressen, presenterer første kvartalsresultat for konsernet. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Den norske lokalaviskjempen forhandler om salg.

21.11.11 10:22

Spillet rundt den norske lokalaviskjempen Edda Media har økt i styrke utover høsten. Ifølge Financial Times skal det britiske eierselskapet Mecom nå være i samtale med A-pressen om salg av sin norske del. De to selskapene er i en avsluttende fase av forhandlingene, og en avtale kan bli annonsert i løpet av to til fire uker, skriver avisen.

Financial Times skriver videre at flere kjøpere skal ha kommet til Edda med konkurrerende bud de siste månedene. Det skal imidlertid være A-pressens bud på 1,6 milliarder kroner, som det forhandles om nå.

TV2 også i spill
Fredag skrev svenske Dagens Industri at Bonnier er i forhandlinger om å kjøpe seg inn i TV2. I dette selskapet har A-pressen en 50 prosents eierandel.

Spørsmålet nå er om A-pressen kan bestemme seg for å selge seg ned i TV2 for å kjøpe seg opp i Edda.

Trøblete historie
Edda Media har opplevd en trøblete historie etter at selskapet ble solgt ut av Orkla. Selskapet var et av de første Stein Erik Hagen kvittet seg med etter at han fikk kontroll over selskapet.

Kjøperen da var det nystartede medieselskapet Mecom, som hadde briten David Montgomery som sin sterke mann. Den britiske medielederen ble imidlertid hardt rammet av da finanskrisen satt inn, i og med at han hadde lånt store summer for å bygge opp Mecom. For tre måneder siden fikk Mecom ny toppsjef, etter at flere sterke aksjonærer viste Montgomery døren.

Edda står for 20 prosent av Mecoms omsetning. Et salg av den norske delen vil føre til at Mecoms gjeld på 302 millioner euro vil reduseres. Mecoms aksjer har falt hele 45 prosent så langt i år.

Mongomerys drøm var å danne et stort, europeisk mediehus. En av hjørnesteinene i denne satsingen var kjøpet av Orklas media-divisjon, som besto av en rekke lokale mediehus i Norge. Etter det norske oppkjøpet har britene fått kritikk for å tappe de norske selskapene for penger, for å redde Montgomerys hasardiøse oppkjøpsraid av aviser.

Polaris kjøpte del
Tidligere har medieselskapet bak Adresseavisen kjøpt deler av Edda. I februar 2009 betalte Edda 559 millioner kroner for å kjøpe Sunnmørsposten, Romsdals Budstikke og Edda Trykk Nordvestlandet.

Det er ikke kjent om Polaris nå er inne å forhandler om kjøp av flere deler av Edda, men en svak eierside har gjort nye oppkjøp vanskeligere for toppsjef Per Axel Koch.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag