- Håper jeg kan få jobb snart

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Lars Ivar Aavatsmark (45) mener han blir vraket på grunn av alderen.

20.09.12 13:04

GRØNLAND (Nettavisen NA24): En lovlydig mann i 45 årsalderen, Lars Ivar Aavatsmark, har søkt jobb helt siden mars 2009.

Han sender ut cirka 100 søknader per kvartal, men på tre år har han kun fått ti intervjuer.

- Jeg opplever at norsk næringsliv er lukket for de som har passert 40 år, sier Aavatsmark til Nettavisen NA24.

Han har et inntrykk av at ungdommer blir prioritert ovenfor eldre.

- Det jeg ofte ser ut fra lønnspolitikken er at virksomheter prioriterer de mellom 18-25 år fordi de får dårligere betalt, forteller han.

Aavatsmark har mye arbeidserfaring bak seg og en utdannelse i Exphil, med diverse real- og naturvitenskapelige fag. Han tror at det er alderen hans som setter en grense på arbeidsmarkedet.

- Håper jeg kan få jobb snart.

Aavatsmark har sendt flere hundre søknader til NorgesGruppen og bare fått et intervju. Etter så mange forsøk sendte han brev til selskapet hvor han spør om han er for gammel til å få jobb i deres butikker. En uke etter at brevet ble sendt har han ennå ikke fått svar på henvendelsen.

Mer fra Nettavisen:

Gammel trend
Siri Kristin Karlsen, ansvarlig for avdeling Norge i Headhunter-Agency, mener at det er en gammel trend at de over 40 ikke får jobb.

- Tidligere så man at når man bikket 50, eller kanskje tidligere også, hadde man litt vanskeligere for å få jobb. Jeg føler dette er en trend som begynner å gi seg litt. Når man kommer opp i 45 og oppover, er dette med små barn noe man er ferdig med, man har en helt annen stabilitet, selvtillit basert på erfaring, fortsatt mange gode år igjen å jobbe og god arbeidsmoral, forteller Karlsen.

Hun mener at teorien om at eldre ikke får jobb har bevist seg feil.

- Vi ser en trend hvor de unge tar mer og mer utdannelse. De i generasjonen 45 og oppover har generelt sett mindre utdannelse, men kompenserer dette med større arbeidserfaring, sier Karlsen.

Verst i 20 årene
NAV forteller til NA24 at arbeidsledigheten er høyest for personer i 20-årene. Dette er fordi at nyutdannede trenger litt tid på å komme ut i jobb.

Personer i 40-årene, sammen med 30-årene, er de aldersgruppene som i størst grad er i arbeid. Nesten 90 prosent av befolkningen mellom 40 og 45 år var i arbeid i andre kvartal i år.

- Dersom man er 45 år har man fortsatt mange år igjen i arbeidslivet, kanskje mer enn 20 år. Jeg tror derfor at både arbeidserfaring og utdanning er det arbeidsgivere vil se mest på i et slikt tilfelle, og at alderen i liten grad vil spille inn. En stadig større del av arbeidsstyrken er jo også fylt både 50 og 60 år, og arbeidsgivere som ikke er interessert i denne arbeidskraften vil fort få problemer med å få tak i arbeidskraften de har behov for, sier seniorrådgiver i NAV, Johannes Sørbø.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Det ser ikke ut til at personer i 40-årene er lite attraktive på arbeidsmarkedet, fagavdelingen i NAV i en mail til Nettavisen NA24.

Derimot er det i gruppen 60 år og oppover at de arbeidsledige blir stående som arbeidsledige en lengre stund enn andre arbeidsledige.

Blant personer over 60 år som var registrert som helt arbeidsledige i august, hadde over halvparten vært arbeidssøker i mer enn 1 år. For personer i 40-årene var tilsvarende andel på 34 prosent, mens det gjaldt 38 prosent av de ledige i 50-årene, skriver NAV i mailen.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.