NA24.no

- Håper mor beholder helsen

Foto: Roald Berit (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Biskopsønnen er ute med bok om hvordan han ledet familien i ruin.

Torsdag kom boken om Bjarte Baasland: «Petter Pilný», skrevet av forfatter Håvard Rem.

Les også: - Jeg spiste 3.000 måltider alene
Les også: - Jeg vant 500.000 på start
Les også. - Jeg presset henne mer og mer

Der forteller 35-åringen om forholdet til familien sin:

«Jeg synes det er vanskelig å be om tilgivelse, for jeg synes ikke jeg kan forvente å få det. Det må være opp til de andre, ikke til meg», forteller Baasland.

Han innrømmer at det er spesielt vanskelig at han ikke får gjøre opp for seg:

«Helt klart. Derfor vil jeg prøve å bruke livet mitt til å hjelpe andre. Jeg tror min erfaring kan være verdifull for andre. Jeg tror at jeg fortsatt har ressurser og kreativitet som jeg kan dele med mennesker som er på vei inn i en avhengighet», fortsetter han.

- Mye støtte fra brødrene
Om muligheten for å feire jul med familien, sier han:

«Midt i all fortvilelse og alle problemer har jeg opplevd at familiebånd ikke er skåret over. Blant annet har jeg fått mye støtte fra mine brødre og en tante», forteller Baasland.

Bjarte Baasland har tro på at julen med sitt budskap kan forene familien igjen.

Baaslands mor må også forberede seg på en runde i retten. Hun er siktet for «forsettlig grovt bedrageri» av 5, 5 millioner kroner, men nekter straffskyld.

- Bjarte Baasland stiller seg uforstående til at det skal være grunnlag for å utferdige siktelse mot moren, sa hans forsvarer, advokat Hege B. Ersdal, da siktelsen ble kjent.

Morens helse
Hans far og tidligere Stavanger-biskop Ernst Baasland har tatt fatt på et studieopphold i Sør-Afrika, i et engasjement fra Kulturdepartementet, som varer ut 2010.

Om forholdet til foreldrene, sier Bjarte Baasland:

«Jeg vet at heller ikke foreldrene mine har kuttet båndene til sin eldste sønn. Mitt største ønske er at min mor beholder sin helse, for jeg tror at vi med tiden kan komme oss gjennom også dette.»

35-åringen forteller at moren sommeren 2008 var blitt syk. På det tidspunktet kjente biskopen til at lånene beløp seg til 11-12 millioner.

«Min mor var blitt så syk at hun ikke hadde krefter til å fortelle mer til min far. Det var egentlig grunnen. Når hun var hjemme, holdt hun seg for det meste i sengen. Og min far hadde alltid mye å gjøre som biskop. Han fartet mye rundt, mens min mor var mye for seg selv. Hun holdt seg for seg selv når han kom hjem også», forteller sønnen.

Om svik og skam
«Det er en nådeløst ærlig mann som utleverer seg selv og sitt svik, men vi får også innsikt i en verden av bedrageri og fortielse, avhengighet og bindinger, skyld og skam», skriver forlaget i sin omtale av boken.

Hele fire rettssaker knyttet til Bjarte Baasland-saken skal versere for domstolene i høst og vinter. De involverer en av landets rikeste kvinner, Norges største finansinstitusjon, utenlandske bettingselskaper, en tidligere bispinne og Bjarte Baasland selv, samt noen av våre skarpeste forsvarsadvokater; Harald Stabell og John Christian Elden.

Med bakgrunn i omfattende dokumentasjon, beskriver forfatter Håvard Rem hvordan Baasland i løpet av få år spilte bort nærmere 55 millioner kroner – og hvordan spillselskaper, nettbanker og långivere lot det skje.

Fire års fengsel
Baasland er dømt til fire års ubetinget fengsel i Oslo tingrett, for blant annet grovt bedrageri av 26,6 millioner kroner. Han er også dømt til å betale rederiarvingen Cecilie Nustad hele erstatningsbeløpet på drøye 26 millioner kroner.

Dommen er anket.

- Lider av avhengighet
Under rettssaken fortalte Baasland at han lider av spilleavhengighet. Han fortalte også at internettspillselskapene tilbød ham penger og reiser for å få ham til å spille mer. Blant annet tilbød spillselskapene ham bonuser i form av penger og turer rundt om i Europa.

- Bonusene var i størrelsesordenen 200-300.000, og var mente å oppmuntre meg til å fortsette å spille, forklarte Baasland under rettssaken.

Biskopsønnen har gått til søksmål mot internettspillselskapene CenterBet og Bet365, og har blant annet søkt om erstatning for beløpet han tapte på spilleavhengigheten.

Som et motsvar har Bet365 gått til sak i England, for å få engelsk rett til å bestemme at norsk rett ikke kan føre en slik sak her hjemme.

Sagt sitt - nesten
- Baasland vil ikke gi ytterligere intervju og har sagt det han har å si i boken, sa hans forsvarer, Hege Ersdal, til Nettavisen onsdag ettermiddag.

Men fredag dukker han opp hos Skavlan...

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere