NA24.no

- Har aldri snakket opp markedet

Sist oppdatert:
De amerikanske teknologiaksjene fikk en kraftig opptur. Resten måtte slite med høy oljepris.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De amerikanske aksjene var på god vei mot en skikkelig festaften da markedet åpnet onsdag. Flere selskaper leverer bra resultater, men den knallhøye oljeprisen tynger aksjene generelt.

NA24 - din næringslivsavis

- En av de negative katalysatorene på markedet denne uken er økningen per fat med olje, for første gang i den bedre delen av året har vi hatt en markant økning i råvarepriser som ikke er forankret i tilbud og etterspørsel, men i geopolitiske bekymringer, sier sjefmarkedsstrateg Art Hogan, ifølge Marketwatch.

Oljeprisen fikk seg et løft etter at Tyrkia meldte at de har åpnet opp for militære aksjoner i Irak.

Les mer her: Tyrkia godkjenner Irak-invasjo n

President Bush holdt en nyhetskonferanse der han oppfordret Tyrkia til å la være å sende styrker inn i landet, uten at alle ble imponert.

- Dessverre så har spesielt denne lederen av den frie verden aldri fått markedet til å gå opp ved å snakke, sier Hogan.

Sterke tall
Intel-aksjen klatret nesten fem prosent etter at teknologikjempen la frem et resultat for tredje kvartal som ligger 43 prosent høyere enn hva tilfellet var året før. Resultatet toppet forventningene i markedet. Høy PC-omsetning sender resultatet oppover. Samtidig har Intel tenkt å kutte antall stillinger med 2.000 den nærmeste tiden.

Yahoo la også tirsdag kveld frem sitt resultat. Søkeportalens resultater falt langt mindre enn hva markedet hadde ventet. Aksjen sendes opp nærmere 8 prosent.

IBM-aksjen fikk det derimot verre med sitt fall på 3,8 prosent. Markedet liker ikke at omsetningen innen de viktige virksomhetsområdene, server og hardware, var noe daffere enn hva selskapet hadde håpet.

Innfrir
Investeringsbanken J.P. Morgan overrasker med bedre tall enn ventet. Storbanken leverte et resultat per aksje på 97 cent, mens analytikerne hadde ventet 90 cent per aksje ifølge estimater fra Thomson Financials. I samme periode i fjor hadde J.P. Morgan et overskudd på 92 cent per aksje.

Det er også god futt i Coca-Cola. I tredje kvartal steg resultatene i tredje kvartal steg med sterke 13 prosent til 1,65 milliarder dollar. Fordelt per aksje blir det 71 cents, og representerer en solid oppgang fra 61 cents på samme tidspunkt i fjor. Analytikerne hadde ventet 68 cent per aksje i tredje kvartal. Resultatene kommer fra en omsetning som økte fra 6,45 milliarder dollar til 7,69 milliarder dollar.

Stabil inflasjon
Makropakken fra de amerikanske myndighetene gir et litt blandet inntrykk til markedet. Inflasjonen er relativt stabil og overrasket ingen. Konsumprisindeksen viser en vekst i prisene på 0,3 prosent, mens økonomene hadde ventet en vekst på 0,2 prosent. Viktigere er det inflasjonen ved kjernekonsumprisene kun viser en vekst på 0,2 prosent. Det var helt i tråd med forventningene.

Kjernekonsumprisindeksen utelater de volatile energi- og matprisene og på årlig basis har inflasjonen steget med 2,1 prosent. Det er tett opptil det uoffisielle området som den amerikanske sentralbanken betegner som komfortabelt.

Boligmarkedet er fortsatt slapt i USA. Antallet påbegynte boliger falt med 10,2 prosent til 1,19 millioner. Det er det laveste nivået siden mars 1993. Økonomene hadde ventet at byggingen av 1,3 millioner nye boliger var påbegynt i september.

Antallet byggetillatelser falt med 7,3 prosent i september og ligger nå på 1,23 millioner sesongjustert. Ikke siden juli 1993 har det blitt søkt om færre byggetillatelser.

Oljesvingninger
Oljeprisen fortsetter å bukte seg hit og dit, onsdag gjorde den begge deler. Etter å ha falt steg den på nyhetene fra Tyrkia før de amerikanske lagertallene igjen sendte den nedover.

Dagens nøkkeltall:
Dow -0,15% til 13.892,54

Nasdaq +1,04% til 2.792,67

S&P 500 +0,18% til 1.541,24

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere