*Nettavisen* Økonomi.

- Har aldri vært billigere

Foto: André Clark Utvik (NA24)

Ingenting virker med oljepris på 30-40 dollar fatet, mener oljeserviceanalytiker.

15.01.09 09:55

RADISSON SAS SCANDINAVIA (NA24): - Jeg hadde ventet litt piping etter det som var mine spådommer i fjor, sa Ole Slorer da han onsdag møtte en fulltegnet nyttårskonferanse i regi av Skagen Fondene

Slorer leder oljeserviceteamet til Morgan Stanley i New York, og for andre år på rad er han hentet inn for å snakke om sitt syn på utviklingen innen oljesektoren.

NA24 - din næringslivsavis

Trodde på oljehopp
I fjor spådde Slorer videre oppgang i oljeprisen som følge av forsinkelser i boreprosjekter. Med hensyn til oljeprisen fikk han rett frem til sommeren.

Plutselig forandret utsiktene i verdensøkonomien seg momentant. Etter pristoppen i juli på nær 150 dollar fatet har oljeetterspørselen kollapset og sendt prisene ned i 30-40 dollar fatet.

- Vi går inn i andre kvartal med fulle lagre. Når det produseres stadig mer olje enn det som konsumeres, kombinert med fulle lagre, så vil vi se lave priser, sier Slorer.

Nå er OPEC i prosess med å innføre kraftige kutt i produksjonen. Men analytikeren og hans team tror det vil bli vanskelig for oljekartellet å nå de målene de har satt seg. Dermed vil lagerbyggingen på kort sikt fortsette, og nå en topp i løpet av annet kvartal i år, tror han.

Ingen etterspørselsvekst
- Innenfor OPEC snakker de om å kutte 4,5 millioner fat per dag. Det er tilsvarende overproduksjonen i fjor. Vi tror de kun greier å kutte 3 millioner fat per dag. Det er ikke så veldig lett å justere produksjonen mer ned enn det på kort sikt, tror analytiker Slorer.

- Jeg tror ikke på etterspørselsvekst i 2009, det blir i tilfelle veldig marginalt. Det skjer etter at etterspørselssiden kollapset i november-desember, som et resultat av kredittkrisen. Effekten er at kapasiteten er på rekordhøye nivåer. Vi gikk fra veldig lave lagre til veldig høye lagre, veldig fort.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kreditt er nøkkelen
Når det gjelder aktiviteten i oljeservicesektoren venter Slorer på tegn til at kredittmarkedet begynner å fungere igjen.

- Det tror jeg blir nøkkelen. Det hele dreier seg ikke om Kina lenger, men hvordan får vi fikset den amerikanske økonomien. Vi ser en del ting på kredittsiden som ser bedre ut. Derfor tror jeg ikke 2009 blir som forrige halvår, sier han.

Han konstaterer likevel at det ikke er en «quick fix» i vente.

- Det er ikke mulig å få lån i dagens pengemarkeder. Cashflowen er gått ned og det vil få kraftige konsekvenser for drillingsektoren. Inntjeningen i oljeservice går ned i 2009, men vi tror det vil komme tilbake noe og stabiliseres i 2010. På kort sikt kutter vi imidlertid estimater på alt vi dekker.

Slorer minner likevel om at oljeserviceaksjene har aldri vært billigere.

- Aksjene skal begynne å bli livlige igjen. Mange er negative, men det er litt sent. Det blir litt som å lukke stalldøren etter at hesten har sprunget.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Annonsebilag