Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

- Har blitt litt glad i henne

Foto: (TV 2)
Sist oppdatert:
Statoil-sjef Helge Lund sier han er glad i integrasjonssjefen. - Kjønnstypisk, mener likestillingsombudet.

- Hun har høyt tempo, masse energi, godt og smittende humør. Vi i Statoil har nesten blitt litt glad i henne, sa Statoil-sjef Helge Lund da han presenterte sjefen for integrasjonsteamet.

NA24 - din næringslivsavis

Det fikk Hydro-ansatte til å reagere.

- Det er kjønnstypisk. Begreper om kvinner er ofte mykere, sier Beate Gangås, likestillings- og diskrimineringsombud, til NA24. Lund bruker ord som beskriver stereotype feminine egenskaper.

20 års erfaring
Statoil-sjef Helge Lund introduserte Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim for pressen i Sandefjord på tirsdag. Aasheim skal lede den vanskelige integrasjonsprosessen i fusjonen mellom Statoil og Hydro.

Aasheim har hatt stillingen som konserndirektør med ansvar for ledelse og kultur i Hydro siden oktober 2005. Hun har vært 20 år i Elkem. Aasheim er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen og er i tillegg statsautorisert revisor. Hun har også arbeidserfaring fra Arthur Andersen & Co.

Men disse kvalifikasjonene ble ikke nevnt av Lund. Det var hennes blide vesen og gode humør som gjorde Statoil-sjefen glad.

- Glad i ham
Kilder i Hydro, som ikke ønsker å stå frem, hevder Lund neppe ville sagt om Tore Torvund, dersom han skulle ledet integrasjonsprosessen: «Han har høyt tempo, masse energi og smittende humør. Vi i Statoil har nærmest blitt litt glad i ham.»

- Det har de antageligvis helt rett i. Sannsynligvis mener han å si det aller beste om henne, det er jo gode karakteristikker også, men det er mer sannsynlig at han hadde sagt at han hadde lang erfaring, var høyt respektert og faglig dyktig om en mann, sier Gangås.

Ikke mannssjåvinist
Hun mener likevel ikke det er noe grunnlag for å kalle Lund for mannssjåvinistisk.

- Nei, ikke på grunnlag av dette.

- Det var antageligvis ikke ment nedlatende, men jeg har forståelse for at det kan oppfattes sånn, sier likestillingsombud Beate Gangås til NA24.

- Lett å bytte kvinnene
Offshore-miljøet er svært mannsdominert.

- Det er uhyre viktig at man tar vare på likestillingen i fusjonsprosessen. Det er lett å bytte ut kvinnene i en slik prosess, men det er viktig å huske på de faglig dyktige kvinnene. Det vil være behov for dyktige kvinner og en god kjønnsdelig for å få en slagkraftig organisasjon, sier Gangås.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere