NA24.no

- Har de ikke hørt om Nav?

Foto: Johnny Syversen
Sist oppdatert:
Skattebetalerne må betale millioner til avgåtte ministere.

Til sammen vil sju tidligere statsråder søke om utvidet etterlønn, ifølge NTB.

Statsrådene kan få inntil 298.768 kroner i brutto etterlønn på tre måneder mens de ser seg om etter nye jobber, og avgått olje- og energiminister Ola Borten Moe vil søke om utvidet etterlønn selv om han eier en gård i full drift.

Les hele saken:Borten Moe ber om 300.000 kr i etterlønn

- Kan skape omdømmeproblemer
Dette får medierådgiver Jarle Aabø til å reagere.

«Sju rødgrønne statsråder har søkt om 100.000 per måned i etterlønn etter valgnederlaget. I tre måneder vil Ola Borten Moe, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Espen Barth Eide, Grete Faremo, Anne Grete Strøm-Erichsen, Inga Marte Thorkildsen(bildet) og Kristin Halvorsen ha 300.000 kroner i statsstøtte, mens de leter etter ny jobb. Så det finnes fortsatt folk som ikke har hørt om NAV?», skriver han på sin Facebook-side, onsdag.

- Jeg unner våre tillitsvalgte alt de skal ha og får jeg, men jeg tror etterlønnsordningen provoserer menigmann ganske mye, sier Aabø, til Nettavisen NA24.

- Slike ordninger har en tendens til å skape omdømmeproblemer for de menneskene som er involvert i slike ordninger, fortsetter han.

- Tydelige forskjeller
Aabø påpeker at 100.000 kroner per måned er et beløp milevis unna det andre tillitsmenn får i dagpenger fra NAV.

Dagpenger beregnes ikke av inntekter som er større en 6G, eller 475.296 kroner. Maksimal dagepengeutbetaling utgjør dermed 297.725 kroner per år.

- Utfordringene med slike ordninger er at det oppstår tydelige forskjeller mellom vanlige folk og andre, sier Aabø.

Han mener måten de syv tidligere statsrådene håndterer og forklarer denne saken på vil bli avgjørende for deres omdømme.

- Hvordan forklarer man en legitim rett til å forsyne seg av 100.000 kroner med skattepenger hver måned fordi man er ute å se seg om etter en ny jobb? Har de gode forklaringer på det så vil folk akseptere denne lukrative dagpengeordningen. Har de dårlige forklaringer så vil det skade deres omdømme overfor velgerne, sier Aabø, som mener det vil bli en utfordring å legitimere pengebruken.

- Det er i alle fall helt klart en betydelig kommunikasjonsutfordring å uttrykke budskapet bæres gjennom det offentlige rom. Om de klarer det gjenstår å se.

- Jeg må ha lønnsinntekt
Ola Borten Moe (Sp), som er en av de syv tidligere statsrådene som vil søke om utvidet etterlønn, har en gård i full drift på Leinstrand i Trøndelag som fikk 310.766 kroner i driftstilskudd fra staten i fjor.

- Gården drives som et aksjeselskap sammen med broren min. Jeg har jobbet lite fordi jeg har vært i Oslo, og nå er sesongen stort sett over. Jeg må ha lønnsinntekt, sier Borten Moe til Dagsavisen.

Han understreker at regjeringsråd Nina Frisak ved Statsministerens kontor er informert om saken. Borten Moe sa at han skulle tilbake til Trøndelag for å drive familiegården da han takket nei til gjenvalg på Stortinget.

Etterlønn er kun tilgjengelig for politikerne i regjeringsapparatet som ikke har noen jobb å gå til. Dermed bekrefter Borten Moe at han er på jobbjakt, og ikke bare har tenkt til å være bonde og nestleder i Senterpartiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere