NA24.no

Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet
Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet Foto: Nordnet

- Har en enorm ballong med gjeld

Sist oppdatert:
Rentefond ble dumpet i største fondssalg på fem år hos nettmegler.

Etter turbulensen i markedene på sensommeren tok sparere og småinvestorer hos nettmegleren Nordnet grep i fondsporteføljene.

I september nettosolgte de tradisjonelle fond for 16 millioner kroner, noe som er det høyeste uttrekket siden august 2011, viser statistikk fra Nordnet.

Børshandlede fond (ETFer) ble solgt for 13 millioner, med flere knyttet til bioteknologi på salgstoppen. Det betyr at netto fondssalg var det høyeste siden mai 2010.

- Det er ikke store tallet som er trukket ut av markedet. Men det pleier å ligge på kjøpssiden, på grunn av spareavtaler og nye penger inn. Det er sjelden statistikken er negativ og vi må langt tilbake for å finne like stort uttrekk, sier investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet til Nettavisen Stocklink.

- Når det nå plutselig er mer usikkerhet på alle fronter, da ser vi at folk hopper ut på sidelinjen. Man vil ha kontanter klar til når man føler man har fast grunn under føttene igjen.

- En enorm ballong med gjeld
Aktiviteten var også stor blant Nordnets kunder. Den totale omsetningen av fond og ETFer var på nær rekordhøye 2,26 milliarder kroner.

Mest penger gikk ut av rentefond, som ble nettosolgt for 43 millioner kroner. Kombinasjonsfond og aksjefond ble derimot nettokjøpt for henholdsvis 24 og 2,6 millioner kroner.

- Vi har hatt en periode med ekstraordinær god avkastning i rentefond de siste årene, fordi rentene har falt. I tillegg har man hatt ytterligere drahjelp av fallende kredittpåslag. Den siste tiden har kredittpåslagene økt betydelig. Ikke bare på høyrente, men også høykvalitetsobligasjoner. For de som har sittet i rentefond har man sett kursfall. Mange av fondene har negativ avkastning.

- Det er ikke vanskelig å se risiko i gjeldsmarkedet. I Norge ligger shipping, supply og oljeservice i høyrentemarkedet. Det er de som har lånt mye, fordi det krever mye kapital. Internasjonalt har oljeboringsindustrien i USA en enorm ballong med gjeld, sier Strøm.

- Lettere å se risiko enn muligheter
Selv har Strøm gått nesten 100 prosent i kontanter i sin langsiktige fondsportefølje.

- Jeg har noen få selektive longposisjoner. Når det gjelder store langsiktige fondsplasseringer har jeg nesten ingenting nå. På månedlig sparing er det glimrende at kursene faller, der har jeg økt beløpene. På mer opportunistiske veddemål er jeg short i indekser og noen utvalgte aksjer. Det er mer for de spesielt interesserte.

- Det generelle markedet har ikke medvind akkurat nå. Det har kommet en del ned og jeg synes det er lettere å se risiko enn muligheter akkurat nå og vil heller avvente lit, sier investeringsøkonomen.

Mest kjøpte fond

KLP AKSJE NORGE INDEKS
DNB KREDITTBOBLIGASJON
DELPHI KOMBINASJON
DELPHI NORDIC
NORDNET SUPERFONDET NORGE
KLP OBLIGASJON 3 ÅR
FRANKLIN EUROPEAN SMALL-MID CAP GROW
DNB TELECOM
HANDELSBANKEN EUROPAFOND INDEX
UBS EQUITY FUND - HEALTH CARE


Mest solgte fond

ALFRED BERG LANG OBLIGASJON
SKAGEN KON-TIKI
HOLBERG KREDITT
JPMORGAN GLOBAL HEALTHCARE
FRANKLIN BIOTECH DISCOVERY FOND 79ACC
NORDEA SENIOR GEN EQUITY
DNB NORDIC TECHNOLOGY
SEB CONCEPT BIOTECHNOLOGY ACC
UBS EQUITY FUND - BIOTECH
FORTE OBLIGASJON

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere