*Nettavisen* Økonomi.

- Har ikke menn barn?

Norske karrierekvinner er provosert av utspillet om å «unngå barn». Men Karita forstår poenget.

08.03.07 18:58

På selveste 8. mars lanserte Kvinnesiden.no-gründer Siw Ødegaard, her på NA24, i alt seks «tiltak» for kvinner som vil nå helt til topps på karrierestigen.

NA24 - din næringslivsavis

Karrierekvinner bør ifølge Ødegaard blant annet unngå barn - og finne seg en mann uten ambisjoner.

LES MER: - Kvinner bør unngå barn

Utspillet har vakt voldsom debatt på NA24s nettsider.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen/Nettavisen

Forstår ironien
- Det jeg tror Siw Ødegaard gjør her, er at hun med en stor porsjon humor og ironi tar opp et viktig tema, og det tar jeg absolutt med meg som et innspil på 8. mars, sier likestillingsminister Karita Bekkemellem til NA24

Statsråden sier hun tar Ødegaards poeng, og er klar på hva som er løsningen.

- Vi er nødt til å få på plass en hjemmearena der menn er mer aktive, og da må vi fokusere på mannsrollen på en positiv måte, sier likestillingsministeren.

Den kritikken som ligger i Ødegaards innspill mener hun «vi må tåle», men hun vil ikke godta premissen om at kvinnelige ledere må gjøre som menn.

- Kvinner skal ikke måtte bli som menn for å være ledere, fastslår Karita Bekkemellem.

LES OGSÅ: - Kvinner viktigere enn olje


Ung leder tordner
Nasjonalpresident den internasjonale organisasjonen for unge ledere, Junior Chamber International, i Norge, Cecilie Bartnes, er ikke like mildt stemt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er trist at Siw Ødegaard kan gå ut på denne måten og stigmatisere kvinner som vil opp og frem, skriver Bartnes i en pressemelding.

Den unge lederen mener argumentene fra Ødegaard kan fort bli sett på som en avsporing fra den reelle «kvinner i lederstillinger»-debatten

«Hennes såkalte liste over hva vi må unngå for å bli toppsjefer er opprørende. Har hun 'ofret' det samme selv? Det kan høres litt slik ut, og at det er underliggende bitterhet her. Jeg kan tildels se at noen av poengene er riktige. Men å si at man skal velge en ambisjonsløs mann og velge bort barn - UNNGÅ DEM - får det til å bruse litt i blodet mitt. Ja og se hvor lenge det er gøy å bo med en 'sofakrok' mann...», tordner hun

- Jeg tror det er ytterst få kvinner som har det slik Ødegaard her beskriver, konkluderer Bartnes.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Uvesentlig at man er kvinne
- Min holdning er at det at jeg er kvinne er uvesentlig. Det tror jeg det er for mine kolleger også. Jeg har selv fire barn og en mann med ambisjoner. Du skal jo leve godt med partneren din, og da tror jeg det kan være bra at han også ambisiøs, sier økonomidirektør i Aftenposten, Kristin Skogen Lund.

Skogen Lund har tidligere, blant annnet vært toppleder i SOL.

- Det som får deg frem her i verden er at du gjør jobben din bra, mener karrierekvinnen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Kan ikke leve et dobbeltliv
Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og eneste kvinnelige medlem finanskomiteen, Marianne Aasen Agdestein har også fått med seg Ødegaards utspill på kvinnedagen.

- Hvis du skal helt til topps, type i Hydro eller Statoil, eller være toppolitiker over lengre tid. Da har du veldig lite tid til familie. Du kan ikke leve et dobbeltliv, følge opp alle aktiviteter, være på alle foreldremøter. Ha tid til venner, familie, kulturaktiviteter. Det er naivt å tro, sier politikeren, som blant annet har bakgrunn som journalist og politisk rådgiver for Jens Stoltenberg.

- Må man droppe barn hvis man ønsker en karriere?

- Det er et vanskelig spørsmål å svare på. Jeg skjønner hva hun mener, og er langt på vei enig, for å si det sånn. Det er en myte at du kan få i pose og sekk, sier Aasen Agdestein.

LES AGDESTEIN-BLOGGEN: Hvor er dama med fallskjerm?

Hun viser til at det er fullt mulig å få hjelp til å vaske huset, jobbe i hagen og mange slags andre tjenester. Men det går ikke an å kjøpe seg fra å ta den vanskelige praten med barna, eller være til stede for dem. Ap-politikeren skjønner langt på vei punktene Siw Ødegård går ut med, og mener at det er bra at noen sier det høyt.

- Vi blir veldig slitne på at vi skal lykkes på alle felt samtidig. På jobben, karrieren, familie, være vellykket privat, ha et stort nettverk, kulturaktiviteter, trening, impulser. Det går ikke an, man må ofre noe og velger man karrieren så kan man ofre ikke å få barn. Det vil ikke jeg.

- Jeg kunne kanskje jobbet mye mer, noe jeg ikke gjør. Da ville jeg kanskje markert meg mer. Jeg er veldig kynisk på at jeg må gå noen ganger, sier Aasen Agdestein, og legger til at det kan ha hemmet karrieren hennes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henning Aarset

Måtte vente med barn
Hun får støtte fra Kristin Moe, tidligere leder i Forbrukerrådet, høyrepolitiker og programleder, nå med eget kommunikasjonsbyrå. Selv fikk hun barn da hun var 40.

- Jeg hadde ikke hatt mulighet til å gjøre den karrieren jeg har gjort, hvis jeg hadde fått barn tidligere, sier Moe, som i tillegg til å gjøre karriere i politikk og samfunnsliv, drev med fallskjermhopping og rallykjøring rundt om i verden. Aktiviteter som kan være vanskelige å kombinere med både karriere og barn.

Hun mener det viktigste er at samfunnet legger til rette for at det faktisk blir et reelt valg å kombinere barn og karriere. Hun er ikke i tvil om at det er betydelig diskriminerende elementer i samfunnet i dag.

- For eksempel rammebetingelser knyttet til det å være selvstendig næringsdrivende kvinne. De har få bidrag fra samfunnet i forhold til arbeidstagere om de skulle ta sjansen på å få barn eller være hjemme når barnet ble syk. Det er ingen som har vært villige til å gjøre noe med dette, sier Moe.

- Den holdningen som fremdeles henger igjen i samfunnet, at kvinner bør, mens menn har et valg preger alt fra lovgivning knyttet til barn som forventninger i skole og på arbeidsplasser. Det er for eksempel en selvfølge at kvinner skal ta ansvar i forhold til barn, mens det for menn er det lagt opp til et valg, mener Moe.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Har ikke menn barn?
Diskriminerings- og likestillingsombud Beate Gangås mener Siw Ødegaard delvis er inne på noe i utspillet sitt.

- Det er et par av disse punktene jeg er enig. Kvinner må ikke undervurdere seg selv. Det er ikke nødvendig å kunne alt, selv om du som leder selvsagt må ta ansvar, sier Gangås til NA24.

Gangås tror også det er lurt å lære seg hersketeknikker. For å forstå dem, og kunne svare på dem. Hun er også enig i at det er svært viktig med nettverk.

- Men jeg er helt uenig i at man skal råde kvinner til ikke å få barn Det er et merkelig råd til kvinner. Har ikke menn barn? spør likestillingsombudet.

Og:

- Jeg skulle likt å se noen råde menn til ikke å få barn.

Hun mener også det blir feil å velge mann etter ambisjonsnivå.

- Jeg har veldig tro på at man velger kjæreste og ektefelle ut fra kjærlighet. Parforhold klarer å ordne det slik at begge kan bygge karrierer, hvis man har blitt sammen med kjærlighet, avslutter likestillingsombud Beate Gangås.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.