NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

- Har noen av dere 2,6 milliarder?

Sist oppdatert:
John Fredriksen og hans våpendrager skal møte reiselivsgigant i ny kamp.

REGJERINGSKVARTALET (NA24): - John og jeg skal til Tyskland i ettermiddag og hvis det er noen i salen som har 2-300 millioner euro kan dere får være med, sier Tor Olav Trøim til en fullsatt sal under eierskapskonferansen tirsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Trøim er en av talerne på regjeringens eierskapskonferanse med tema «Tid for et mer operativt eierskap?» på tirsdag.

Ny fight
I løpet av dagen skal reder John Fredriksen og hans våpendrager Tor Olav Trøim tilbake til Tyskland. Duoen fortsetter dragkampen om reiselivsgiganten TUI.

- Hvorfor kjøper vi ikke dette selskapet sammen og flytter det til Oslo. Det vil skape arbeidsplasser. Alle kan ta Hurtigruta, og det er ledige plasser på flyet sammen med oss, bare meld dere ved utgangen, fleiper Trøim fra talerstolen.

Aksjen i det tyske reiselivsselskapet har gått fra 20 euro til 3,60 euro. Det vil de norske eieren gjøre noe med ved å ta et aktiv grep om selskapet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Frisk vårkamp
I mai i fjor utspant den mye omtalte generalforsamlinger i TUI seg i den tyske byen Hannover.

De norske guttene presset på for å selge containerskipvirksomheten Hapag-Lloyd og driver reiselivsvirksomheten videre som ville gitt god gevinst i investeringen.

- Det hjelper om noen har god kontakt med alt fra Schrøder til Putin og da er det bare å bli med, sier Trøim fleipende.

Deres eierskap på 15 prosent og planer har blitt motarbeidet av alt fra den tyske finansministeren Micael Glos som håpet på tyske seirer i kampen, og den russiske ståloligarken Alexej Mordasjov. Han kjørte nordmennene hardt.

Sistnevnte skal vist ha vært god for 30 milliarder dollar i fjor, men har tapt enorme summer på finanskrisen. Det kan gi Fredriksen gode kort i den nye kampen.

Ifølge milliardærlisten til Forbes har Mordasjovs formue falt til 4,3 milliarder dollar og er med det 122. rikeste i verden. For ett år siden var han 18. rikeste mann i verden med en formue på 21,2 milliarder dollar. På den samme listen kommer Fredriksen på 132. plass med en formue på fire milliarder dollar.

Les også: Fredriksen klar til krig

Les også: Han er ute etter pengemaskinen

Les også: Han banket Fredriksen

Kritikk
Trøim er invitert til eierskapskonferansen for å snakke om sitt syn på eierskap i bedrifter.

- Vi har aldri vært i regjeringskvartalet før og er glade for å kunne bruke en av de 60 dagene jeg har lov til å være i Norge, sier han ironisk.

Trøim har meldt utflytting av Norge og har begrenset tid å være i landet og vil havne i skatteansvar hvis han overgår denne grensen.

De tolv selskapene som Fredriksen Gruppene eier omsatte for 115 milliarder kroner i for med 20.000 ansatte, halvparten i Norge.

Kastet passet
Reder Fredriksen har også meldt flytting til den greske øya Kypros. Trøim brukte anledningen til å kritisere statsminister Jens Stoltenberg

- Da John meldte flytting fra Norge uttalte Stoltenberg at det ikke gjorde noe fordi Fredriksen ikke betalte skatt likevel, sier Trøim.

Han tordner videre med at 10.000 arbeidsplasser i Norge måtte vel gi noe skatteinntekter, for å ikke snakke om at alle selskapene de eier også betaler skatt.

- Jeg spør hvor var Stoltenberg i samfunnsøkonomitimen, sier Trøim, og mener Stoltenberg var på jordet i sitt resonnement.

Jens Stoltenberg studerte samfunnsøkonomi og avla embedseksamen i 1987. Han gikk ut med en av de sterkeste embedseksamene innen samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo.

Fredriksen-modellen
Trøim brukte også deler av foredraget til å snakke om Fredriksen modell for eierskap. Styrene bør ikke inneholde mer enn 4-6 personer og være kompetansedrevet, effektive og beslutningsdyktige.

- Vi har selv en enkel og rendyrket forretningsmodell med klare målsettinger, sier han, og legger til at man først må gjøre grundige analyser før man drister seg til å investere.

Våpendrageren mener man også ikke må glemme å høste før vinteren setter inn.

Hovedfokus på driften er i høysete, og styret må ikke bli et stemplingsorgan, men utfordre ledelsen på alt som skjer i selskapet.

- Konsolidering virker godt, og vi må ha gode kontantstrømmer, sier han.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere