*Nettavisen* Økonomi.

- Har penger ut året

Foto: Foto: Olaf Lampe

Fredriksens sjømatgigant bekymrer tallknuserne.

02.03.09 15:16

- Slik markedsprisen er i dag og er forventet å være i år bør Marine Harvest ha likviditet til å betale sine forpliktelser, men det vil nok komme i brudd med sine lånebetingelser mot slutten av året, sier analytiker Klaus Hatlebrekke i meglerhuset DnB Nor Markets til NA24.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Gjennomsnittlig eksportpris var 27,49 kroner per kilo for fersk oppdrettslaks i uke åtte i forhold til 27,65 kroner per kilo uken før.

Velvilje fra banker
Hatlebrekke sier at sjømatkonsernet vil være avhengig av velvillige banker og en waiver.

- Bankene vil sannsynligvis gjøre dette om utviklingen i selskapet går riktig vei. På den andre siden så skal ikke lakseprisene mye ned under 25 kroner før selskapet får større utfordringer, sier Hatlebrekke.

Marine Harvest hadde 7,7 milliarder kroner i gjeld ved utgangen av fjoråret. Det var en økning fra 6,7 milliarder i 2007.

Meglerhuset Arctic skriver i sin februarrapport at nettogjelden skal krympes til 6,8 milliarder kroner i år, til 6,1 milliarder kroner i 2010 og til 5,2 milliarder kroner i 2011.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Etter fjerdekvartalstallene økte selskapets omsetning, men det må ta et valutatap.

- At gjelden øker i Marine Harvest er hovedsakelig en funksjon av at vi selger fisken i euro og slik sett har valgt å matche med også å ha gjelden i euro, sier Tor Olav Trøim til NA24, han er reder John Fredriksens høyre hånd. Rederen eier 31 prosent av selskapet.

Han forklarer at når euroen styrker seg mot kroner så stiger gjelden målt i kroner.

- Kronen har derimot styrket seg etter nyttår og da får selskapet en motsvarende reduksjon av gjelden, sier han.

Les også: Langer ut mot myndighetene

Mindre prekær
Aslak Berge, analytiker i meglerhuset First Securities, mener gjeldssituasjonen har bedret seg i løpet av første kvartal.

- Som en funksjon av sterke laksepriser i årets første kvartal, er gjeldssituasjonen i Marine Harvest mindre prekær enn slik bildet så ut før jul, sier Berge til NA24.

Gjeldsbildet bekymret også analytiker Kenneth Sivertsen i meglerhuset Arctic Securities.

- Vi mener at Marine Harvest har en strukket finansiell posisjon og ser høy risiko ved selskapet grunnet den høye gjelden, sier han til NA24.

HTML EMBED
VINN 10.000 KRONER:TJEN PENGER PÅ DINE AKSJETIPS

Bedring
Selskapet fikk et kraftig forbedret operasjonelt driftsresultat på 317 millioner kroner i fjerde kvartal, mot minus 341 millioner kroner i samme kvartal i fjor. Analytikerne ventet 204 millioner kroner, ifølge estimater SME Direkt har hentet inn for TDN Finans. Virksomhetene i Norge, Canada og Skottland oppnådde forbedrede operasjonelle resultater.

- Fra å ha stor fokus på vekst og konsolidering i sjømat markedet så er fokus nå naturlig nok mye større på likviditet og «cash flow». Dette kommer delvis av finanskrisen men i hovedsak på grunn av de store biologiske utfordringene som selskapet har hatt i Chile. Tanken var at Chile skulle betjene deler av gjelden, men med så mye sykdom de har hatt så gikk ikke dette og da ble det mye trangere rent likviditetsmessig. Flere investeringer er nå satt på vent, sier Hatlebrekke.

- Selskapet må fremvise kostnadseffektiv drift, og bør samtidig fokusere på å slanke gjelden sin, sier Berge om hvordan det skal få fart i fremtiden.

HTML EMBED

Har slitt
NA24 møtte for kort tid siden Tor Olav Trøim i London.

- Når du ser tilbake på Marine Harvest-investeringen, hva tenker du da?

- At vi har slått sammen tre selskaper som til sammen sitter på en svært god «asset base». Vi har slitt med de organisasjonsproblemer alle som fusjonerer gjør sliter med, sier han og legger til at det har vært ulike kulturer og at man ikke var flinke nok til å skjære igjennom og komme videre.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

De tre selskapene som er slått sammen er Pan Fish, Fjord Seafood, og Marine Harvest, som til slutt ble hetende Marine Harvest Group. John Fredriksen eier 31 prosent av dette selskapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Angrer
Det kan være lett å tenke seg at Fredriksen & Co. angrer litt på at de ikke lettet seg for noen aksjer da kursen i februar 2007 gikk i taket i med hele 8,16 kroner. Mandag omsettes aksjen til 1,75 kroner.

- På vegne av Fredriksen vil jeg vel si at man nok skulle ha solgt litt aksjer for å redusere kosten når aksjen gikk i åtte kroner, sier Trøim.

Etter markant fall på slutten av fjoråret har aksjekursen bedret seg noe i år.

- Men det er ulempen med å være hovedaksjonær, man er bastet og bundet og får et ansvar for alle de andre aksjonærene som gjør at man sjelden selger, sier Trøim.

- Har du et spesielt forhold til Marine Harvest?

- Nei, Marine Harvest er som en hvilken som helst investering, sier han.

Han mener at hvis det er noen av investeringene som han har et spesielt forhold til er det riggselskapet Seadrill.

- Jeg har ingen barn og på en måte er arbeidet med det selskapet blitt et substitutt, sier han.

Trøim legger til at det har vært knallhardt, tatt mye tid, men skapt varige verdier.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.