*Nettavisen* Økonomi.

- Har samtalen på tape

Radiokanalen P4 legger frem resultatene for tredje kvartal på en pressekonferanse, 2002. Styremedlem og storaksjonær Endre Røsjø var til stede. Foto: Knut Falch (Scanpix)

Endre Røsjø tok opp den mystiske telefonsamtalen med krav om millioner. StatoilHydro vil ikke lytte.

15.04.08 10:03

NA24 har tidligere skrevet om finansmannen Endre Røsjø som hevder en representant fra Norsk Hydro skal ha bedt om et millionkrav etter at oljeselskapet inngikk en avtale med Røsjøs London-baserte selskap Pinemont Securities. Nå viser det seg at denne samtalen skal være festet til tape.

NA24 – din næringslivsavis

I 2003 inngikk Røsjø-selskapet Pinemont en avtale med Norsk Hydros olje- og gassdivisjon om oljeleting i Irak. Avtalen ble imidlertid kansellert kort tid etterpå. Ifølge et oppslag i Dagens Næringsliv og Stavanger Aftenblad skal kontrakten ha blitt kansellert av Hydro-sjef Eivind Reiten selv som følge av at Røsjøs partner skulle være hemmelig.

Hyret advokat
Oppslaget kom tre uker etter at Reiten da hadde trukket seg som styreleder i StatoilHydro, et selskap han var en av arkitektene bak, som følge av lignende problemer med en av Hydros gamle avtaler i Libya.

Røsjø forholdt seg taus da oppslaget kom i oktober i fjor, men hyret inn advokat Ingjald Ørbeck Sørheim for å tale sin sak. Sørheim sendte av gårde to brev til StatoilHydro, som de nå omsider har svart på, der de ber om en forklaring på oppslagene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Les mer her: Fyrer løs mot StatoilHydro

Har samtalen på tape
I disse brevene står også en meget besynderlig telefonsamtale nevnt. I et brev sendt 29. februar til da fungerende styreleder Marit Arnstad i StatoilHydro skriver Ørbeck Sørheim følgende:

«Etter at avtalen ble inngått, fikk Røsjø i London en telefon fra et bærumsnummer. Ringeren var vel kjent med avtalens innhold, og han oppga å representere Hydro, men sa ikke sitt navn. Vedkommende ba PS (Pinemont Securities, red. anm) om å sende et relativt betydelig beløp til en oppgitt konto i utlandet, «som et slags politisk bidrag». Det hele fremsto som en returkommisjon.»

Les mer om samtalen her: Fikk mystisk telefon

Har ikke bedt om å lytte
Nå viser det seg at denne samtalen skal være på tape hos meglerhuset. Det bekrefter Endre Røsjø til NA24. Han forteller at de har gitt StatoilHydro beskjed om at de har denne samtalen, men at de ikke har bedt om å få lytte til dem.

Men det er ikke ukomplisert i henhold til britiske finanslover å lytte til slike lydlogger, forteller Røsjø, som sier at de må ha en rettslig kjennelse for å få disse utlevert. Men det burde være en smal sak dersom StatoilHydro ønsker det. NA24 har følgelig heller ikke lyttet på den aktuelle og potensielt brennbare samtalen.

Full granskning
Påstandene fra Endre Røsjø og omstendighetene rundt kontrakten som ble kansellert er nå gjenstand for granskning. Det har ikke kommet noen som helst forklaring, annet enn det anonyme oppslaget i Dagens Næringsliv, på hvorfor kontrakten ble kansellert.

Les mer her: Gransker korrupsjonspåstander

Som NA24 kunne melde mandag har StatoilHydro og Norsk Hydro startet eksterne granskninger av sine internasjonale olje- og gassengasjementer. Lydbåndopptakene vil der kunne bli viktige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.