*Nettavisen* Økonomi.

- Har spist en flokk kameler - mothårs

Foto: (Scanpix)

Banktopp refser regjeringens lønnsfrys.

10.02.09 08:27

Styreleder Kristian Eidesvik i Norges største sparebank, Sparebank 1 SR-Bank, er imponert over søndagens kredittpakke, men mener det er smålig å gå etter lønnen til banktoppene.

NA24 - din næringslivsavis

- I utgangspunktet var det et skikkelig beløp de la fram i går. Det ser ut som om de har tenkt gjennom mange problemstillinger. Pakken i seg selv ser interessant ut, men det er altfor tidlig å si hva den kan den brukes til. Betingelsene for bankene er ikke klare. Men obligasjonsfondet er veldig interessant, sier Kristian Eidesvik til NA24.

Styrelederen liker det han ser, at det nå tas et kraftig grep for å bedre tilstanden til kredittmarkedet for norske bedrifter, og at dette gjøres gjennom markedet.

- Det er helt utrolig av en finansminister fra Sv å bli så kommersiell, det må være spist et hav med kameler - mothårs. Men det er veldig bra at vi bruker noen av pengene vi har for å gjøre det enklere for alle, mener Eidesvik.

LES OGSÅ: Bankpakken er på 100 milliarder

- Svært overrasket
Eidesvik er likevel ikke glad for de omfattende lønnsbegrensningene som blir pålagt de banktoppene i Norge som vil benytte seg av pakken.

- Jeg er veldig overrasket at regjeringen ikke gikk på lønninger til topplederne som skal få hjelp gjennom obligasjonsmarkedet. Her tar de rundt 60 personer i Norge som skal ha fryst lønn, mens alle andre skal behandles på en andre måte, sier Eidesvik.

Han er klar på at lønnsfrysen kun dreier seg om symbolpolitikk, men mener at regjeringen virkelig kunne smelt til med en lønnsfrys for alle som tjener over 1,5 millioner kroner i året på grunn av de harde tidene norsk økonomi nå gjør gjennom.

- Det er veldig smålig å ta en liten gruppe, i stede for å si at alle med lønn over 1,5 millioner skulle fryse lønnen i to år. Dette hadde vært veldig bra, fordi vi har et for høyt lønnsnivå i Norge. Det er styrene i bankene som har gjort en for dårlig jobb hvis regjeringen mener at banksjefene har for høy lønn. Det er mitt ansvar i den sammenhengen, sier Eidesvik.

Klikk på bildet for å forstørre.

På gårsdagens pressekonferanse ville ikke statsminister Jens Stoltenberg svare på om regjeringen hadde vurdert om de ville ilegge seg selv de samme begrensningene.

- Endrer spillereglene
- Mitt problem er ikke om regjeringen fryser lønningene, men dette går på spillereglene. Det er faktisk styrene som både ansetter og bestemmer lønnen til administrerende og lønnsnivåene i bedrifter. Regjeringen går inn og endrer spillereglene uten å endre loven. Det er en dårlig signaleffekt, mener Eidesvik.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Styrelederen er krystallklar på at lønnsbegrensningen ikke vil føre til at bankene takker nei til å benytte seg av kredittpakken.

- Vi har et samfunnsansvar, og vi jo må ta vare på omdømmet. Vi driver jo butikk. Verken styret eller eierne i bankene ville si nei på grunn av disse lønnsbetingelsene. Det er helt utenkelig at det blir et moment i denne diskusjonen. Da bør vi absolutt finne på noe annet å gjøre, fastslår Eidesvik.

Sterkt bekymret
Styrelederen er svært bekymret for at de tunge økonomiske tidene skal gå hardt ut over nyskapingen i Norge, og at de statlige institusjonene Innovasjon Norge og Investinor er for trege til å hjelpe lovende bedrifter.

- Den største utfordringen vi får, er om vi får penger som er langsiktige nok til å bygge bedrifter som har livets rett når tåka letter. Jeg sier ikke vi skal hive ut penger, men man må satse på bedrifter som har langsiktig verdi, sier Eidesvik

- Men i sum oppfatter jeg søndagens pakke som positivt. Jeg må ta forbehold om betingelsene vi ikke vet noe om. Men jeg antar at regjeringen har tenkt å få dette i bruk. Vi må nå gjøre en felles dugnad. Dette er en samfunnspakke, mener Eidesvik.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag