*Nettavisen* Økonomi.

- Harald er en gledesdreper

Foto: (Ingrid Nymoen)

Medieviter Harald Nyquist vil ha slutt på halv skatt i desember. Det fikk leserne til å reagere.

19.12.10 11:51

Onsdag 17. desember sto medieviter Harald Nyquist frem i NA24 med sitt forslag om å få en slutt på skattessytemet med halvt skattetrekk i desember og null skattetrekk i juni. Les saken her:

- Selv om det siste vi trenger er å bli inspirert til å bruke enda mer penger til jul, er det nettopp dette staten gjør ved å pålegge alle arbeidsgivere om å gi oss halvt skattetrekk i desember, sier medieviter Harald Nyquist til NA24.

Han pekte også på at systemet er unødvendig formyndersk ved at staten ”tvinger” folk til å spare til jul og sommerferie.

- Et annet aspekt er at folk feilaktig tror at dette er en ”gave” fra staten. Det er mange som ikke er klar over at de må skatte mer i årets resterende 10,5 måneder for å få systemet til å gå opp. Dette taper faktisk folk penger på, påpeker Nyquist.

Voldsomt engasjement
Reaksjonene på Nyquists utspill lot ikke vente på seg. Av de foreløpige cirka 300 leserkommentarene er de fleste meget kritiske til forslaget. Flere mener forslaget er så dumt at Nyquist burde straffes med ekstraskatt. Andre kommentarer røper at Nyquist har rett i påstanden om at mange tror ordningen med halv skatt i desember er en ”gave” fra staten. Nyquist for imidlertid også støtte fra mange av leserne.

- Dagen min ble ikke helt den samme etter at artikkelen ble publisert, sier Nyquist. Han har fått enormt mange henvendelser fra venner og bekjente, blant annet via Facebook.

Her er et representativt utvalg kommentarer fra saken (noen av innleggene er redigert):

Forfatter: Vidar-sv

”Har du ikke annet å finne på medieviter kan du pinade betale 100% skatt din kronidiot.”

Forfatter: Ritcheyx:

”Dette er en kjempefint system for de som har lite å rutte med og trenger litt drahjelp i en ellers krevende høytid. For ikke å snakke for de som er som meg og dårlige til å spare :-). Kjøpehysteriet kommer ikke av at folk får litt ekstra å kjøpe mat for og kose seg med, men heller at Julen starter i Oktober...”

Forfatter: Gjest

"Når almuen ikke kan styre sin egen økonomi, så må staten gjøre det. Så enkelt er det. Uten halv skatt i desember, så vil de som lever fra hånd til munn ikke ha penger til noe ekstra til jul".

Forfatter: Lurer ikke meg

”Folk lar seg lure, og vil bli lurt. Det er ikke noe som heter halv skatt. Du betaler mer i skatt i 10 måneder, og blir lurt til å tro at du slipper skatt i juli og desember. Tydeligvis mange her som tror på julenissen”

Forfatter: Gunnar

”...Til syvende og sist gjøor er det du som betaler for at regnskapsførere og politikere skal styre dette kompliserte systemet. Dvs. vi betaler for at andre skal "passe" våre opptjente penger. Denne loven gir samfunnet masse ekstra papirarbeid, og gjør lønnsprossessen langt mer innviklet enn nødvendig.”

Stakk hodet i et vepsebol
Selv har Nyquist følgende kommentar til alt oppstyret saken har skapt:

- Jeg visste egentlig på forhånd at jeg stakk hodet i et vepsebol. Mange beskylder meg for å ville ødelegge julefeiringen og at jeg er en gledesdreper og bedreviter. Andre mener at det er merkelig at denne gamle ordningen overlever når forutsetningene for den har endret seg så totalt som de har gjort. Og så er det jo mange kommentarer som viser at folk tydeligvis ikke skjønner beregningsmåten, og at de tror at de vil få mindre å rutte med hvis ordningen fjernes, sier Nyquist.

Halv skatt i januar?
Han mener behovet for halv skatt er like stort i januar.

I januar kommer alle regningene, men da er det full skatt. Hvis jeg foreslår at vi også bør trekkes mindre skatt i januar, er det garantert at ingen politiske partier vil støtte et slikt forslag. Årsaken er åpenbar, det er tullete at staten pålegger arbeidsgivere sesongmesig skatteprosent, sier Nyquist som får full støtte av studierektor ved Handelshøgskolen BI Dag Jørgen Hveem.

- Bakgrunnen for dagens system er at staten finner det nødvendig - iallfall hensiktsmessig - å hjelpe oss med budsjettering og prioritering. Midler holdes tilbake gjennom året får å ha noe i bakhånd til desember. Ordningen er i bunn og grunn formyndersk og kort og godt tullete, sier Hveem til NA24.

Vil ikke endre
Sannsynligheten for at systemet vil bli endret er imidlertid svært liten.

- Jeg har ikke registrert noe folkekrav om å få endret dette. Mitt inntrykk er at de aller fleste oppfatter det som en hyggelig ordning. Vi har ingen planer om å endre ordningen, skriver statssekretær Roger Schjerva i en epost til NA24.

Heller ikke LO, som for 57 år siden var pådriver for få etablert ordningen, ønsker endring.

- Ordningen med halv skatt i desember er en universell ordning som gjør at også familier og personer med store forpliktelser og lav inntekt mulighet til å ha litt ekstra til jul. Fjernes denne ordningen vil de med best økonomi ha det samme handlingsrom, mens de lavest lønte blir rammet. LO kommer ikke til å ta initiativ for å endre ordningen, sier LOs nestleder Tor-Arne Solbakken til NA24.

Nyquist tror ikke på at ordningen vil endres, men han håper uansett at noe godt kommer ut av utspillet hans.

- Jeg håper artikkelen i Nettavisen leder til at flere i det minste forstår at halv skatt i desember ikke er en gave fra staten, men en tvungen sparing av dine egne midler. Det passer veldig mange at vi har det sånn, men jeg skjønner ikke hvorfor det ikke kan være frivillig, sier Nyquist.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.