- Hareide har ikke bruk for stylist

Foto: (Montasje:Nettavisen/VG)

- Dette er ikke positivt for KrF, sier professor til Nettavisen.

31.01.11 14:29

Mandag pryder påtroppende KrF-leder Knut Arild Hareide (38) forsiden av VG.

Hareide er sesongens første gjest i kjendisstylistens «bli ny»-program «Happy Day» på TV 2 mandag kveld - og stiller stilsikker i lilla og sort, med markerte briller og rufsete sveis.

Om resultatet sier Hareide til VG at:

«Jeg kjente meg ikke helt igjen, og det ble litt mer «hypet» enn det jeg hadde forestilt meg på forhånd, så jeg kommer nok ikke til å kle meg slik igjen. Men jeg ble veldig fornøyd med den nye sveisen, og den har jeg også prøvd å beholde på best mulig måte.»

Han roser også programleder Jan Thomas:

«Jan Thomas er en profilert person, og har bestandig vist en stolthet for sin legning. Det er ikke så mange som ham fremme i mediene, og hans tilstedeværelse og åpenhet tror jeg kan være positivt for andre homofile.»

Følger Inger Lise Hansen
Nestleder Inger Lise Hansen skapte ramaskrik internt i partiet da Det Nye-bildene ble vist på forsiden av VG 20. mars i fjor - med tittelen: «Vil være sexy for å provosere».

- Hvorfor stiller den påtroppende lederen i et parti som vakler rundt sperregrensen opp i et slikt program?

Professor og statsviter ved NTNU, Anders Todal Jenssen, er klinkende klar:

- Det er ikke dette KrF trenger for å konsolidere partiet, selv om det neppe er noe partiorganisasjonen kommer til å reagere på. Men positivt er det ikke, mener Todal Jenssen.

- Snakk politikk!
- Hva trenger partiet nå?

- KrF trenger ro i rekkene, klare politiske mål - og dette må de bruke landsmøtet i april til. Sånn sett blir dette som en parentes å bemerke, sier han.

På landsmøtet i april bukker Dagfinn Høybråten av - og overlater den tøffe lederoppgaven til Hareide. Hvem som blir parlamentarisk leder i partiet, er et åpent spørsmål.

- Må vinne velgere
Professoren mener partiet nå må jobbe bevisst for å vinne tilbake velgerne som sitter på gjerdet:

- De er verken opptatt av styling eller situasjonen for homofiile. Men holdningene til homofile har endret seg ekstremt raskt i det norske samfunnet, noe som har skapt stor avstand mellom unge og gamle. Det er ikke mange under 25 år i dag, som synes dette er noe problem. I den grad dette er strategisk av KrF, kan det være for å markere et tidsskille for partiet, sier han.

KrF har i lengre tid sett 4-tallet på meningsmålingene, etter å ha fått 5,5 prosent oppslutning ved stortingsvalget i 2009.

- Ferdigstylet allerede
Todal Jenssen sier at trykket på partileder i alle partier øker.

- Hvorfor ønsker stadig flere politikere å fremheve seg selv og sitt utseende?

- Partiene satser mye på å forme seg gjennom lederen, noe som gjør den personlige fremtreden viktig.

- Det er ikke rart at KrF også kaster seg på dette - og vil at lederen skal fremstå som «dynamisk, munter, karismatisk og sjarmerende». Men Hareide har ikke bruk for en stylist, han er jo ferdigstylet, sier Todal Jenssen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.