NA24.no

- Hareide har svært lav troverdighet

(Nettavisen / Scanpix)
Sist oppdatert:
Statsministeren slår tilbake mot anklagene fra lederen i transportkomiteen. - Jeg synes det er veldig underlig å høre, sier Stoltenberg til Nettavisen.

Tidligere onsdag gikk lederen for Stortingets transportkomité, Knut Arild Hareide (KrF), ut og etterlyste statsminister Jens Stoltenberg i debatten om togkrisen.

- Norsk jernbane har aldri opplevd verre måneder enn de siste fire månedene, og jeg har ennå til gode å høre Jens Stoltenberg snakke om den situasjonen vi har, sa Hareide til Nettavisen.

Les mer: - Kom på banen, Jens!

- De lot jernbanen forfalle
Men nå snakker statsminister Jens Stoltenberg, og han slår kraftig tilbake mot anklagene fra Hareide i et intervju med Nettavisen.

- Hareide har svært lav troverdighet, for da han satt i regjering i fire år så lot de det skure. De lot jernbanen forfalle, og de kuttet faktisk i Jernbaneverket, sier Stoltenberg.

Han synes det er merkelig å høre at Hareide etterlyser hans engasjement.

- Jeg synes det er veldig underlig å høre. Han bør i alle fall starte med å beklage at de ikke gjorde noe da de satt i regjering, sier Stoltenberg.

Han viser til at Bondevik II-regjeringen ikke oppfylte sine planrammer i Nasjonal Transportplan, mens Stoltenbergs regjering har overoppfylt en plan med vesentlig høyere ramme (2006-2009).

- Viktigere å gjøre noe
Statsministeren påpeker at han har snakket mye om temaet.

- For det første så har jeg snakket mye om samferdsel, senest på TV 2 i morges der jeg møtte Hareide, som var inne før meg. Blant annet hadde jeg mange møter på fylkesmøter i Ap i vinter, sier Stoltenberg til Nettavisen.

Han mener likevel det er mye viktigere å handle.

- Viktigere enn at jeg snakker om det, er at jeg gjør noe med det. Og det er vi i gang med. Vi er midt oppe i tidenes opptrapping av satsning på jernbanen i Norge, sier Stoltenberg.

- Mer penger i 2011
Stoltenberg sier at regjeringen har doblet jernbaneinvesteringene.

- Vi har økt bevilgningene, i fjor, i år og vil øke de neste år. Det gjør vi fordi vi så tidlig, for flere år siden, at det sto dårlig til for jernbanen, sier han, og fortsetter:

- Derfor har vi startet opptrappingen og lagt om Nasjonal Transportplan, som innebærer flere milliarder mer enn noen gang for jernbanen i Norge, sier Stoltenberg.

- Har du ekstra penger til jernbanen i neste års statsbudsjett som følge av alle hendelsene i det siste?

- Vi har økt bevilgningene hvert år, og vi kommer til å fortsette å øke. Så det blir mer penger i 2011, lover statsministeren.

- Jeg er selv frustrert
De siste fire månedene har vært de verste i den norske jernbanens historie, med en rekke alvorlige ulykker og problemer.

Tirsdag ble Jernbaneverket nok en gang kalt inn på teppet hos samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Der gikk Jernbanedirektør Elisabeth Enger lenger enn hun tidligere har gjort, og karakteriserte tilstanden på jernbanenettet som så dårlig at det kan bryte sammen.

Stoltenberg sier han forstår at folk er frustrerte, men påpeker at det vil ta tid å ta igjen etterslepet på vedlikeholdet.

- Problemet er at det tar tid, og jeg skjønner de som er frustrert. Jeg er frustrert selv, fordi jeg ønsker at det skal gå enda raskere, sier han til Nettavisen.

- Har samferdselsministeren din fulle tillit?

- Magnhild Meltveit Kleppa står jo nå for tidenes opptrapping for norsk jernbanesatsing, svarer han.

- Bruker ikke alle pengene
Stoltenberg påpeker også at jernbanen ikke har fått brukt alle pengene de er blitt tildelt.

- Jernbanen har ikke fått brukt alle pengene fordi de ikke har hatt god nok kapasitet til å gjennomføre og bygge prosjekter. Det er blant annet det vi bevilger mer penger til, å øke Jernbaneverkets evne til å styre og utvikle prosjekter, sier Stoltenberg.

Han mener vi må bruke mye penger på å bygge ny jernbane fremover, deriblant dobbeltspor.

- Vi gleder oss over det som skjer. I Oslo-området er det positivt at vi har fått dobbeltspor mot Asker, og ny stasjon på Lysaker. Det er i ferd med å fjerne mange flaskehalser der, sier Stoltenberg.

- Men vel så viktig er at vi skal bruke mer penger på vedlikehold, for det er det som er blitt forsømt, sier han.

- Jeg tok toget i påsken
- Har du selv tatt tog i det siste?

- Jeg tar toget noen ganger i feriesammenheng, sist nå opp og ned til Finse i påskeferien.

- Opplevde du noen problemer?

- Det gikk greit, sier Stoltenberg til slutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere