NA24.no

- Hele Sp kan gå dukken

Foto: Heidi Schei Lilleås
- Liv Signes lederstil har vært konfronterende, til tider ute av balanse – og delvis med manglende empati.

I helgen ble det klart at Sp-leder Liv Signe Navarsete trekker seg som partileder - før det ble klart at hele sentralstyret stiller på valg under det ekstraordinære landsmøtet 7. april.

- Mangler empati
Daglig leder i kommunikasjonsbyrået Siste Skrik, Elizabeth Hartmann, mener Senterpartiet (Sp) kan stå overfor et «være eller ikke være»:

- Alle har sett at lederstilen til Sp-leder Liv Signe Navarsete ikke har fungert. Det har vært hennes tydelige svakhet å ikke evne å samle partiet - verken før eller etter valget. Flere situasjoner har også avdekket en mangel på empati. Det har vært vist gjentatte ganger gjennom hvordan hun har behandlet sine nærmeste, presiserer Hartmann.

- Jeg er mest opptatt av hva partiet skal gjøre fremover, sier Hartmann til Nettavisen NA24.

- Kan gå dukken
Hun legger ikke skjul på alvoret:

- Hele partiet kan gå dukken. Dette handler om et være eller ikke være. Tiden for splitt og hersk er over, det må partiet har nok selvinnsikt til å forstå, sier omdømmeeksperten til Nettavisen NA24.

- Hva blir viktig fremover?

- Det må være å kjøre en ryddig prosess, som ikke drives i media – men internt i partiet. Alle med verv i partiet må forstå at dette handler om partiets – og deres egen – fremtid. Så alvorlig er det, sier Hartmann.

- Nestlederne er sentrale
Hun er ikke bare opptatt av topplederen – men hele ledelsen:

- Jeg er like opptatt av hvordan nye nestledere, i samspill med ledelsen, kan gi partiet den kraft det trenger. Ledelsen må fungere som et team og være samlende – slik at velgerne kan tro på dem og partiet gjenvinne tapt tillit, sier Hartmann.

Hartmann vil helst unngå spekulasjoner om navn:

- Det som er synd, er at dagens ledelsen i Sp ikke har fungert sammen. De som har valgt ledelsen, har også et ansvar her. Men nå må de ha lært – at dette handler om å finne leder og nestledere med felles mål, slik at de ikke drives fra asken til ilden.

- Jeg håper hele partiorganisasjonen nå har selvinnsikt til å ta de rette grep, sier hun.

- Respekt og positivitet
- Hva kjennetegner en god ledelse?

- En god ledelse handler om å ha lagspillere, med ulike styrker og et felles overordnet mål. Respekt, tillit, engasjement og positivitet bør prege den, mener Hartmann.

- Hvordan vurderer du mulighetene for at Navarsete kan fortsette?

- Den anser jeg som helt utelukket. Hennes lederstil som har vært konfronterende, til tider ute av balanse – og delvis med manglende empati, er ikke det partiet trenger nå. Jeg kan ikke tenke meg at hun orker heller, sier hun.

- En kan fungere videre
For nestlederne stiller det seg annerledes:

- Nå skal det legges en ny kabal. De som skal innstille og velge ny ledelse må være finke på å analysere og vurdere den enkelte kandidats sterke og svake sider, personlighet, og se hvem som kan fungere sammen. Det kan godt hende en av dagens nestledere kan fungere i en ny ledelse, men det kommer helt an på sammensetningen av den nye partiledelsen, avslutter Hartmann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere