NA24.no

- Hele verden vil jobbe for Norge, selv når oljen tar slutt

- Selv når olje tar slutt, har dere så store investeringer at hele verden vil fortsette å jobbe for dere i årtier, århundrer, muligens for alltid, sier Thomas Piketty.
- Selv når olje tar slutt, har dere så store investeringer at hele verden vil fortsette å jobbe for dere i årtier, århundrer, muligens for alltid, sier Thomas Piketty. Foto: Foto: Leon Neal (Afp)
Sist oppdatert:
- Norge er et ekstremtilfelle, sier Thomas Piketty

Den franske økonomen Thomas Piketty har skrevet boken «Kapital i det 21. århundre». I boken forklarer han hvordan økningen i ulikhetene mellom rik og fattig er normaltilstanden i verden. Boken har blitt svært populær og alle vil ha en bit av økonomen.

Nå uttaler han seg om Norge som et ekstremtilfelle.

- Norge er et ekstremtilfelle av ulikhet i den forstand at et helt land kan ende opp med å leve på renteinntekter og avkastning på investeringer, sier Piketty til Dagens Næringsliv. 

Les også:La oss flå de høytlønte

Boken hans kan oppsummeres i en svært enkel ligning: r>g - altså at historisk er avkastningen på formue alltid større enn den generelle økonomiske veksten. Og jo større formue, desto større avkastning, skriver avisen. 

Derfor vil avstanden mellom fattige og rike alltid øke, og med standig høyere tempo. Dette er hva fremtiden vil bringe for Norge, mener Piketty. 

Les også:Piketty på norsk = studier på Bali

- Akkurat nå har dere jo verdier i Oljefondet verdt, er enn to års BNP, så spørsmålet er hvor langt det kommer til å gå. Blir det fem eller tiårs BNP? Da vil bare kapitalinntektene tilsvare 40-50 prosent av det som produseres i landet. Så på et punkt vil det totalt endre hele innstillingen til arbeid og produksjon. Det fine for Norge fra et eierskapssynspunkt er at selv når oljen tar slutt, så har dere så store investeringer at hele verden vil fortsette å jobbe for dere i årtier, århundrer, muligens for alltid, sier Piketty.

Han påpeker at kutt i formueskatten er det aller dummeste et samfunn kan gjøre hvis de vil unngå økt ulikhet. Hvis de aller rikste øker sine formuer med seks-syv prosent i året tror ikke Piketty at det vil ha et stort utslag for dem med en formueskatt på én, to eller tre prosent.

Professoren har derfor ikke sans for Høyre og Frp sitt forslag om å kutte skattesatsen på formue med 0,2 prosentpoeng. Han mener at for høyer formuer burde den være mer enn én prosent.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere