NA24.no

- Hellas går ikke konkurs

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Finanskrisen har for alvor kommet til landene rundt Middelhavet.

Lederen for finansministerne i eurosonen, Jean Claude Juncker, avviser at Hellas vil gå konkurs.

– Jeg fullstendig utelukker en konkurs for den greske staten, sier Juncker til fremmøtte journalister ifølge Bloomberg.

Han utelukker også at EU vil bli nødt til å gi Hellas en håndsrekning, men påpeker at situasjonen er alvorlig og at myndighetene i Hellas må rydde opp.

Tidligere denne uken varslet kredittratingbyrået Standard & Poor’s at de vurderer å nedgradere den greske nasjonalgjelden. Dette skapte uro rundt den voksende gjelden til en rekke land. For Hellas er det knyttet store bekymringer for hvordan landet skal klare å få kontroll på finansene. Muligheten til å håndtere rentene og for å betale tilbake den enorme gjelden blir nå vurdert.

Fitch, konkurrent til Standard & Poor’s, har allerede nedgradert kredittratingen til «BBB+»

Les mer. Mørke skyer over Hellas

Avviser euroflukt
Den greske regjeringen har gått ut og forsikret at det ikke skal bli noen problemer med å håndtere gjelden, men ikke alle stoler på dette. Flere peker på at det internasjonale pengefondet IMF kan bli nødt til å støtte Hellas. Enkelte stiller også spørsmål ved hvordan eurosonen vil se ut hvis Hellas virkelig kommer i en utsatt posisjon.

Den østerrikske sentralbanksjefen og medlem i den europeiske sentralbanken, Ewald Nowotny, sier det er uaktuelt at de finansielle problemene i Hellas kan føre til splittelser i eurosonen.

– Nei, jeg ser ikke dette i noen form, sier Ewald Nowotny ifølge Reuters.

Urolig for Spania
Han sier at dette ikke vil være mulig å gjennomføre.

– En utgang eller noe lignende fra eurosonen vil være totalt urealistisk for Hellas, og også ikke gjennomførbart, sier Nowotny.

Selv om den østerrikske sentralbanksjefen ikke tror Hellas vil bryte ut av samarbeidet, så innrømmer han at den europeiske sentralbanksjefen følger situasjonen i landet nøye.

Standard & Poor’s har også sett nærmere på situasjonen i Spania og har revidert utsiktene for Spania til negativ. Kredittanalytikerne advarer nå mot at landet på den iberiske halvøy står i fare for at gjelden til landet blir nedgradert de to neste årene hvis ikke myndighetene foretar seg noe for å bedre situasjonen.

Les også: Statlige gjeldsslaver

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere