NA24.no

Foto: MIGUEL MEDINA (Scanpix)

- Hellas må få mer tid

Sist oppdatert:
Pengefondet mykere i møtet med hardt plagede sør-europeere.

Christine Lagarde, den mektige sjefen for det internasjonale pengefondet (IMF), mener Hellas bør få mer tid på seg til å gjennomføre de tøffe reformene EU har iverksatt.

Pengefondet er alvorlig bekymret for utviklingen. Sammen med de tøffe innstrammingene som er planlagt i USA neste år, utgjør eurokrisen nå en alvorlig trussel mot verdensøkonomien.

- Mer fleksibel
Lagarde vil være mer fleksibel. Hun sa dette mandag, samtidig som nervøsiteten økte i finansmarkedene over signaler fra Portugal om at de ikke vil stramme inn så kraftig som først lovet.

Som om ikke dette var bekymringsfullt nok for IMF, så økte trakk forhandlingene ut om Hellas' nye hjelpepakke, og protestene økte i Spania mot regjeringens tøffe krisemedisin.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Mange ting trekker verdensøkonomien i negativ retning. Sentralt står usikkerheten om hvorvidt politikere kan og vil levere det de har lovet.

Skyhøy ungdomsledighet
Ifølge IMF-direktøren har krisen fortsatt et klamt grep. Spania og Hellas sliter med høy ungdomsledighet. Flere land har altfor høy gjeld, og finansmarkedene fungerer fortsatt dårlig.

- Det som bekymrer meg, er at viljen til å gjennomføre reformene vi har blitt enige om, ser ut til å avta. Nå, fem år ut i krisen, blir jeg ofte spurt om finanssektoren er sunnere enn den var. Svaret er at; nei, til tross for fremgang, så er den ikke det, sier Lagarde.

Så IMF har blitt mørere. Kravene blir lempet på. Hjepen må skreddersys etter hvert lands individuelle behov.

- Vi vil jobbe med å sette inn de rette tiltak til rett tid, og være så fleksible som mulig. Det betyr at vi vil dempe kravene til finansiell innstramming der hvor det er nødvendig, og fokusere på midlene, heller enn målene. Men fremfor alt, så vil vi ikke bare konsentrere oss sparetiltakene, men også om økonomisk vekst, da vi tror dette kan kombineres, og at det ikke nødvendigvis er gjensidig utelukkende, sa Lagarde.

Økt spenning i Spania
I Spania økte spenningen mandag. 1300 politifolk måtte til for å holde en sint folkemengde borte fra parlamentsbygningen. En «Occupy Parliament»-bevegelse tok til gatene med slagord der de oppfordret til blokade.

- Vi vil ikke la dem ta over parlamentsbygningen, advarte regjeringstalsmann, Cristina Cifuentes, som hevdet at politiske grupperinger både til høyre og venstre var involvert i protestene.

Store sperringer er satt opp rundt bygingen. Myndighetene har uttalt at en blokade vil ses på som et angrep på demokratiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere