*Nettavisen* Økonomi.

- Helt nytt i Norge

Småsparere satser tross kjempetap.

21.01.09 14:27

Ved inngangen til fjoråret hadde norske fondssparere 411 milliarder kroner, på nyttårsaften hadde de 292 milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

- Det var både oppturer og nedturer, men nedturene dominerte, sier administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes Forening til NA24.

Samlet sett ble det netto innløst 23,8 mrd. kroner i verdipapirfond i fjor, og den totale forvaltningskapitalen falt med 119 milliarder kroner til 292 milliarder kroner.

Turbulent fondsår
«Det var et turbulent fondsår», skriver foreningen i en pressemelding onsdag.

- Innløsningene kan i stor grad henføres til oktober måned med 18,9 mrd. kroner, det vil si i den perioden finanskrisen kom inn i sin mest akutte fase, sier Ruud.

Han sier det var humpete hele året for sparene og at hovedindeksen gikk ned 54 prosent som svir for de aller fleste som er i markedet.

- Men innenfor dette hadde markedet oppganger på 20-30 prosent, sier han.

Personkundene innløste netto for 1,3 mrd. kroner i aksjefond sett under ett, heter det.

Les også: Advarer mot fond


Positiv trend
Småsparerne fikk elendig avkastning i fjor, men Ruud ser lyspunkter som følge av en ny trend i markedet.

- Avkastningsmessig blir det et dårlig år for de fleste småsparere, men norske fondssparere har vært flink til å sitte i ro ved aksjefall. 97 av 100 har gjort dette, men de tegner ikke nytt er det som har vært trenden de siste årene, sier han.

Han legger til at dette mønstret har snudd og det var faktisk en positiv nytegning i siste kvartal i fjor med 2,5 milliarder kroner.

- Denne nytegningen er en ny trend i Norge og helt nytt, og dette tolker jeg som et uttrykk for at nordmenn har fått mer kunnskap om aksjemarkedet og bruker fond som langsiktig sparing, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Han presiserer at dette ikke er et uttrykk for at nordmenn går mann av huse for å nytegne, for da hadde det vært mange titalls milliarder i nytegning.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.