*Nettavisen* Økonomi.

- Helt på trynet

Foto: (ACNielsen/MSIntelligence/Scanpix/Nettavisen)

Nå braker det løs i retten. - Røykeskapene må bort. Skapene har null forebyggende effekt.

03.06.12 21:14

Det er tobakksgigantene Philip Morris som nå går til kamp. Mandag morgen braker tobakksgiganten og staten løs i Oslo tingrett.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

På spill: Tobakksskapene.

- Røykeskapene må bort

1. januar 2010 måtte tobakksprodukter skjules og legges i skap.

- Forbruket er flatt siden innføringen, så tobakksskapene har null helsemessig effekt, men de hindrer nye merker å komme på markedet, sier Nordan Helland i Philip Morris til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: ACNielsen

Helland mener at tobakksskapene dermed er uheldige for konkurransen, da folk ikke blir klar over det når det kommer et nytt tobakksmerke eller -type på markedet.

- Vi ønsker retten til å vise frem en lovlig vare i et lovlig marked.

- Røykeskapene må bort. Skapene har null forbyggende effekt, ut over å ødelegge konkurransen.

- Helt på trynet
- Man har sett nok av artikler hvor man skriver at forbruket har gått ned med henvisning til det lovlige innenlandssalget. Det er i hvert fall , unnskyld uttrykket, helt på trynet, sier Helland.

Ifølge en undersøkelse ACNielsen har gjort for Philip Morris, har tobakksforbruket holdt seg stabilt siden innføringen av tobakksskapene.

- Man må ha med utenlandssalget også, påpeker Helland.

Sigaretter og rulletobakk kjøpt i Norge har falt noe, mens snus og særlig tobakk kjøpt i utlandet har økt markant, ifølge ACNielsen-undersøkelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Tapte skatteinntekter
Totalt sett har utenlandshandelen og snusen gjort at tobakksforbruket faktisk er hakket høyere i dag enn det var i 2009, før skapene ble innført.

- Skapene har kostet handelen 500 millioner kroner, hevder Helland.

- Canada og Island innførte synlighetsforbud før Norge. Også her har det ikke hatt en synlig effekt på redusert forbruk.

Avgifter og skap forskyver handelen
- Hva tror du handelslekkasjen skyldes?

- Vi har hatt to avgiftsøkninger på tobakk de siste årene, samt synlighetsforbudet. Det er nok en miks av dette. Det vi ser er en klar vridning over på salg av utenlandstobakk.

- Hvor stammer den fra?

- I runde tall så kommer tredjedel fra ulovlig smugling, en tredjedel fra taxfreehandel og en tredjedel fra grensehandel.

- Vi er opptatt av det prinsipielle

- Så for Philip Morris sin del, så taper ikke dere noe på synlighetsforbudet?

- Vi taper ingenting på det, nei, men samfunnet gjør det. For vår del er det det prinsipielle, at det er konkurransevridende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helland påpeker det han mener er to viktige ting man må se på vedrørende innføringen av tobakksskapene. Det ene er egnethet, det andre er nødvendighet.

- Var det nødvendig med en så restrektiv linje for å oppnå det man ønsket, eller kunne staten valgt mindre restriktive, og kanskje mer effektive tiltak? spør Helland retorisk.

Fant flere utenlandske sneiper
En undersøkelse gjort av MSIntelligence, der de plukket opp tomme sigarettpakker fra de samme stedene i de samme åtte norske byer én gang i året i tre år, støtter påstanden om økt bruk av utenlandske sigaretter.

I 2009 var 30 prosent av sigarettpakkene (5.000 sigarettpakker) utenlandske, i 2011 var 34,7 prosent utenlandske.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: MSIntelligence

- Dette følger en lang trend. Ser du på helsedirektoratets undersøkelse som går tilbake til 1990, er den klar på det samme, sier Helland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Helsedirektoratet/SSB

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.