- Heng ham etter tærne i 12 år

Foto: TIMOTHY A. CLARY (AFP)

Nå risikerer 71-åringen 150 år bak lås og slå.

24.06.09 09:21

Bernard Madoff seiler opp som en av tidenes største svindlere. Ettersom han allerede har innrømmet all skyld er det spørsmålet om hvor lenge han må sitte fengslet som fanger oppmerksomheten.

NA24 – din næringslivsavis

Madoffs egen advokat mener at tolv år ikledt fengselsdrakt er nok, ifølge Associated Press.

Men en kvinne som hevder at hele hennes familie har blitt ruinert av mannen mener at en slik tidsramme kun er akseptabel dersom han blir hengt opp ned hele tiden.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

– Dersom han ble hengt etter tærne i 12 år så kan kanskje den straffen være akseptabel, sier Candace Newlove, som nå må selge hjemmet sitt, ifølge Associated Press.

Richard Roth, som også må selge huset sitt takket være Madoffs forretningsførsel, har fortsatt tro på rettssystemet.

– Advokatene kan be om alt han vil ha. Det betyr ingenting. Jeg er sikker på at han kommer til å tilbringe resten av sitt liv i fengsel, sier Roth, ifølge AP.

Den 71 år gamle svindleren som i mars innrømte å ha svindlet til seg enorme summer over flere tiår risikerer så mye som 150 år bak lås og slå.

Dom uten alle ofre
Påtalemyndigheten i USA meldte for kort tid siden at de vil at 71 år gamle Bernard Madoff, som tidligere var styreleder for Nasdaq-børsen, skal få dommen sin selv om etterforskerne ikke har klart å avdekke hvor mye penger investorer har tapt på svindelen hans.

Materialet som granskes for å avdekke personene Madoff har svindlet strekker seg tilbake til 1979 og skal være alt annet enn oversiktlig. Mye skal også være på mikrofilm som må bli digitalisert, noe som fører til at det tar tid å få avdekket alle som har tapt på skandalen.

Rekonstruksjonen av disse papirene er ventet å kunne ta flere måneder, men det mener påtalemyndigheten altså at ikke er noen grunn til å drøye domfellelsen.

Så langt har det blitt identifisert 1.341 klienter som kan ha tapt penger på svindelen, og tapene er hittil på over 13 milliarder dollar.

Gigantisk og langvarig
En betydelig del av pengene kom fra velstående enkeltpersoner og fra veldedige organisasjoner, spesielt organisasjoner med tilknytning til det jødiske miljøet, hvor Madoff var høyt respektert.

Madoff sa utad at han investerte i aksjer og brukte derivater til å redusere svingningene i porteføljen. I realiteten viser det seg at han overhodet ikke gjorde transaksjoner for kunder.

Pinlig
Saken er ekstremt pinlig for det amerikanske finanstilsynet Securities and Exchange Commission, som fikk et svært detaljert tips om saken for flere år siden uten å avdekke at Madoffs forvaltningsvirksomhet var en fiksjon.

Ponzi-svindel
En Ponzi-svindel er oppkalt etter Charles Ponzi, som i 1920 ble kjent som den første som drev et slikt system, hvor penger fra nye investorer brukes til å betale ut fiktiv avkastning til eksisterende investorer.

Slike systemer fører til at differansen mellom midlene som burde være til forvaltning og det som faktisk finnes, øker år for år. De kollapser når det blir tatt ut så mye penger at det ikke lenger er midler nok til å dekke over dette avviket. På grunn av finanskrisen sist høst har flere slike systemer blitt avdekket.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.