NA24.no

- Her er beviset!

GLAD I OST: Knut Storberget benyttet også besøket i Mathallen til å kjøpe norsk ost.
GLAD I OST: Knut Storberget benyttet også besøket i Mathallen til å kjøpe norsk ost.
Sist oppdatert:
Knut Storberget kjøper gladelig nøkkelost til 279 kroner per kilo.

MATHALLEN (Nettavisen): Tollvern var et hett tema da Arbeiderpartiet la frem sin landbrukspolitiske plattform i Mathallen på Vulkan i Oslo torsdag.

Du kan lese mer om Aps frieri til KrF og Venstre her.

- Her er beviset
- Her er beviset, sa Aps landbrukspolitiker Knut Storberget muntert til Nettavisen etter pressekonferansen.

Han stoppet blant annet opp ved boden til «Smak av Valdres».

- Her er beviset på at norske forbrukere har mye å velge mellom, sa Storberget - og viste frem nøkkelosten fra «Beito ysteri» til 279 kroner per kilo.

Storberget siktet til spørsmålet vi hadde stilt etter fremleggelsen: «Hvorfor mener dere norske forbrukere er tjent med et sterkt importvern?»

- Øke norsk matproduksjon er viktigst
I svaret vektla Storberget nødvendigheten av dette for å øke norsk matproduksjon og -sikkerhet, samt at utvalget er bra nok.

- Men mange forbrukere ønsker seg varer fra utlandet som blir svimlende dyre?

- Det kan så være at enkelte oster må lide, men det får vi tåle, sa Storberget og fikk også støtte av finanspolitiker Jonas Gahr Støre. 

MATHALLEN: Slik så det ut torsdag klokken 13. - Finværet ødelegger for oss, ifølge daglig leder Agnete Størseth i «Smak av Valdres».

Foto: Heidi Schei Lilleås

- Bare se på mangfoldet i Mathallen, sa de to.

- Men ville det ikke vært flere mennesker i Mathallen, med et svakere importvern, spurte vi - uten å få svar.

SMAKSPRØVER: Det selges fra to til ti kilo ost fra «Beito ysteri» per dag, opplyser daglig leder, Agnete Størseth.

Foto: Heidi Schei Lilleås

Paradoks?
Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum skriver i en kommentar at:

«Den norske maten skal bli «konkurransedyktig» ved å stenge billigere mat fra utlandet ute ved å bruke importvern og tollmurer.»

Les Stavrums kommentar her: Aps bondefrieri vil gi dyrere mat

- Jeg er kjempeglad for det
Rundt lunsjtider torsdag var det mye ledig kapasitet i den store hallen, som har eksistert i halvannet år.

Daglig leder Agnete Størseth er selv glad for det sterke importvernet.

- Jeg er kjempeglad for det, slik at vi kan fremme norske produkter, uten for sterk konkurranse, sier hun til Nettavisen.

- Vi har det beste
Hun har en rolig dag:

- På finværsdager er det mest stille hos oss. Så det ønsker vi å gjøre noe med, sier hun.

- Hvorfor bør norske forbrukere handle hos dere?

 - Vi har det beste av alle norske råvarer, og en unik ekspertise hos dem som selger varene. Atmosfæren er unik, og du betaler for det du får, sier hun - og avviser at nivået er høyt.

Her forklarer Jonas Gahr Støre betydningen av å øke norsk matproduksjon.

Foto: Heidi Schei Lilleås


- Må opprettholde sterkt importvern
Punkt 13 om tollvern i Aps plattform lyder:

«Et sterkt importvern for landbruksprodukter må søkes opprettholdt. Ved en eventuell ny WTO-avtale vil vi bruke alle de virkemidlene avtalen gir til å sikre norsk landbruksproduksjon og norsk næringsmiddelindustri. Ved en slik avtale må det gis kompensasjon for tap av inntekt.»

- For å sikre norsk mat til forbrukerne til konkurransedyktige priser, må vi også i fremtiden ha et sterkt importvern. Konkurranseevnen i hele verdikjeden må sikres gjennom et velfungerende og forutsigbart importvern. Anbefalingene fra Matindustrialliansen om forutsigbarhet i tollvernet må følges opp. Vi må sikre konkurransekraften i næringsmiddelindustrien gjennom ordninger som RÅK og prisnedskriving av råvarer, noe som bidrar til stabile råvarekostnader for industrien. Ordninger med foredling av norske råvarer i utlandet må gjennomgås med sikte på å sikre minst mulig transport. Primært ønsker vi at norske råvarer skal foredles i Norge, sier Storberget.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere