*Nettavisen* Økonomi.

- Her har mange blitt lurt

Foto: (Skjermdump)

Waleed Ahmed fikk 150.000 kroner av Innovasjon Norge. Trond Giske la ut skrytevideo.

18.03.13 08:29

Tirsdag avslørte Nettavisen NA24 at nordmannen som sitter fengslet i Los Angeles for svindel knyttet til Justin Bieber-konserter er 21 år gamle Waleed Ahmed. Han har erkjent seg skyldig i å ha svindlet en amerikansk investor for flere millioner kroner.

Les hele saken her: Norsk wonderboy fengslet for Bieber-svindel

Før dette ble Waleed hyllet som en norsk supergründer støttet av statlige penger.

Kun 18 år gammel gikk Waleed Ahmed og hans daværende partner Flemming Bordoy til Innovasjon Norges distriktskontor i Telemark, og fortalte om en idé de fikk på en ferietur i Dubai.

Lei av dårlig ladetid på iPhonen hadde de kommet på et iPhone-etui med solcelleteknologi som ladet telefonen. Innovasjon Norge tente så på ideen at ga Waleed et etablererstipend på 150.000 kroner, slik at han kunne starte selskapet Grønt Norge.

Vet du noe om denne saken eller har bilder? Tips Nettavisen NA24!

Innovasjon Norge ble opprettet i 2004 som et særlovsselskap administrativt underlagt Nærings- og handelsdepartementet. Nærings- og handelsdepartementet er hovedeier av Innovasjon Norge med 51 prosent, og fylkeskommunene eier 49 prosent.

Den omfattende omtalen av de unge gründerne med potensielt stor suksess ga Waleed tilgang til mange av toppene i norsk næringsliv.

Giske la ut skrytevideo
Først ut var næringsminister Trond Giske, som altså er største eier av Innovasjon Norge.

Ved flere anledninger sa Giske at oppfinnelsen var genial og at han selv kunne ha bruk for en. Noe han også fikk av Waleed.

Etter et møte la Nærings- og handelsdepartementet sågar ut en video av møtet Trond Giske hadde med gründerne på sine nettsider.

Den videoen kan du se her:

HTML EMBED

Ikke uventet kastet media seg også over at Trond Giske omfavnet Waleed Ahmed. I tillegg til en rekke TV-opptredener sammen ble det også skrevet flere titalls artikler om Giske og Waleed.

- Bare tull
Siden ble det avdekket at mesteparten av det Waleed Ahmed og Grønt Norge påstod ikke stemte med virkeligheten, noe som også Waleed selv har innrømmet.

På toppen av det hele fant heller ikke de to nordmennen opp solcelleetuiet, men at det er noe de kjøpte opp fra en kinesisk fabrikk.

Waleeds tidligere partner sier at han selv har blitt lurt og at han har mistet kontakten med Waleed.

- Det siste jeg hørte var at han var i LA, sier Flemming til Nettavisen NA24.

- Sist jeg snakket med han var i sommer. Jeg har ingen anelse om hva han gjør der, sier Flemming.

Nå har Giske følgende kommentar.

- Det er en trist sak. Her har mange blitt lurt. Vi skal alltid være kritiske, men samtidig kan vi ikke slutte å tro på folk, sier næringsminister Trond Giske til Nettavisen NA24.

Brukte kjendisnettverk
Etter Giske kom flere profilerte ledere i kontakt med Waleed.

Blant annet inviterte kronprinsparet Waleed Ahmed og partneren til middag på Skaugum sammen med styret i United Nations Foundation.

Klikk på bildet for å forstørre.

Der holdt Waleed Ahmed og medgründer Flemming Bordoy et ti minutter langt foredrag om hvordan de jobbet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Til stede var, foruten kronprinsparet, dronning Rania av Jordan, Gro Harlem Brundtland, Kofi Annan, professor Muhammad Yunus og Ted Turner, CNN-gründer og styreleder i UNF, for å nevne noen.

Så ble Waleed Ahmed på nytt invitert av kronprins Haakon Magnus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Denne gangen i regi av stiftelsen Global Dignity, hvor Waleed snakket om verdighet, skape samtale og engasjere ungdom i betydningen av verdighet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

- Føler Kronprinsen seg lurt av Waleed Ahmed? Vil Kronprinsen endre på rutinene med hvem han inviterer til å delta på arrangementer i hans regi?

- Kronprinsparet bruker sin posisjon til å løfte fram ungdommens stemmer. De siste elleve årene har de har invitert inn hundrevis av ungdommer i ulike sammenhenger. Kronprinsparet en urokkelig tro på ungdommens bidrag til samfunnet og vil fortsette å invitere dem inn, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til Nettavisen NA24.

- Altfor optimistisk
En annen person Waleed møtte var Idar Vollvik, som selv har stor fartstid innenfor mobilbransjen.

Han sier at Waleeds tall ikke gikk opp.

- Jeg hadde ett møte med Waleed Ahmed. Han virket som en energisk fyr, men var altfor optimistisk på tallene sine, sier Vollvik til Nettavisen NA24.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Flickr

Waleed var selv opptatt av å ta bilder av personene han møtte. Bilder han ofte la ut på sosiale medier.

- Han var frekk nok til å ha med fotograf i møtet, derfor bildet. Alt han sa var jo bare tull, har det vist seg i ettertid, sier Vollvik.

I lang tid har Nettavisen NA24 forsøkt å få den fengslede mannen, hans familie og amerikanske advokat Humberto Diaz i tale. Tross gjentatte forsøk med telefon, e-post og husbesøk ønsker ingen å uttale seg om saken.

Vet du noe om denne saken eller har bilder? Tips Nettavisen NA24!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag