*Nettavisen* Økonomi.

- Her henger ikke Siv med i svingene

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

LO-lederen om Siv Jensen.

Tidligere i uken tok finansminister Siv Jensen for seg et område hun ser som et poetensielt problem for Norge.

- Mens land etter land i Europa har slitt med økonomisk krevende tider, og samtidig snudd opp og ned på budsjetter, har offentlige budsjetter og utgifter i Norge, dessverre, vært skånet fra slike endringer. Som følge av en veldig god oljesmurt økonomi har vi unnlatt å ta tak i økonomiske reformer, mens andre land har blitt tvunget til å gjøre det, sa Jensen.

Spesielt konkurransekraften bekymrer Frp-lederen.

- Produktivitesveksten siden 2005 har vært svak. Det er et trekk vi har sett i mange andre land, men de har tatt grep. VI har ikke gjort det.

Les mer: - Alle andre land misunner oss

- Se langt etter
Dette er LO-leder Gerd Kristiansen uenig i.

- Her henger hun ikke med i svingene. Det er bare å vise til Holden III der Sivs egne folk deltok, sier Kristiansen til Nettavisen NA24.

- Vi har en produktivitet i dette landet, som både Siv Jensen og mange andre kan se langt etter å finne i andre nasjoner. Nettopp fordi vi har vært opptatt av å øke effektiviteten i norske bedrifter.

- Så du deler altså ikke hennes syn?

- Nei, overhodet ikke. Overhodet ikke, sier Kristiansen.

Snart er det duket for sonderinger og et nytt hovedoppgjør. Nettopp disse forhandlingene trekker Kristiansen frem som en årsak til landets velstand.

- En av grunnene til at vi gjør det så bra i Norge er at vi opptrer med klokskap og kløkt i lønnsforhandlingene. Det skal LO bidra med også i årets oppgjør. Alle vet at vi ikke vil sette norsk industri over styr.

- Øy i Europa
Hun vil ikke komme med noen konkrete tall før forhandlingene, men sier at medlemmene minst må få et oppgjør som dekker prisveksten.

- Inflasjonsutsiktene for 2014 er på cirka to prosent, og det skal lite lønnsøkning til for å sikre kjøpekraften.

LO-lederen gir ikke bare penger, men også ros til landets største parti.

- Vi sitter som en øy i Europa med en god og forutsigbar økonomi. Dette er et resultat av godt politisk håndverk av Stoltenberg-regjeringen. Det å la finansbransjen styre er ikke jeg så veldig for i hvert fall. Erfaringsmessig er ikke det klokt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.