NA24.no

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

- Her henger ikke Siv med i svingene

LO-lederen om Siv Jensen.

Tidligere i uken tok finansminister Siv Jensen for seg et område hun ser som et poetensielt problem for Norge.

- Mens land etter land i Europa har slitt med økonomisk krevende tider, og samtidig snudd opp og ned på budsjetter, har offentlige budsjetter og utgifter i Norge, dessverre, vært skånet fra slike endringer. Som følge av en veldig god oljesmurt økonomi har vi unnlatt å ta tak i økonomiske reformer, mens andre land har blitt tvunget til å gjøre det, sa Jensen.

Spesielt konkurransekraften bekymrer Frp-lederen.

- Produktivitesveksten siden 2005 har vært svak. Det er et trekk vi har sett i mange andre land, men de har tatt grep. VI har ikke gjort det.

Les mer: - Alle andre land misunner oss

- Se langt etter
Dette er LO-leder Gerd Kristiansen uenig i.

- Her henger hun ikke med i svingene. Det er bare å vise til Holden III der Sivs egne folk deltok, sier Kristiansen til Nettavisen NA24.

- Vi har en produktivitet i dette landet, som både Siv Jensen og mange andre kan se langt etter å finne i andre nasjoner. Nettopp fordi vi har vært opptatt av å øke effektiviteten i norske bedrifter.

- Så du deler altså ikke hennes syn?

- Nei, overhodet ikke. Overhodet ikke, sier Kristiansen.

Snart er det duket for sonderinger og et nytt hovedoppgjør. Nettopp disse forhandlingene trekker Kristiansen frem som en årsak til landets velstand.

- En av grunnene til at vi gjør det så bra i Norge er at vi opptrer med klokskap og kløkt i lønnsforhandlingene. Det skal LO bidra med også i årets oppgjør. Alle vet at vi ikke vil sette norsk industri over styr.

- Øy i Europa
Hun vil ikke komme med noen konkrete tall før forhandlingene, men sier at medlemmene minst må få et oppgjør som dekker prisveksten.

- Inflasjonsutsiktene for 2014 er på cirka to prosent, og det skal lite lønnsøkning til for å sikre kjøpekraften.

LO-lederen gir ikke bare penger, men også ros til landets største parti.

- Vi sitter som en øy i Europa med en god og forutsigbar økonomi. Dette er et resultat av godt politisk håndverk av Stoltenberg-regjeringen. Det å la finansbransjen styre er ikke jeg så veldig for i hvert fall. Erfaringsmessig er ikke det klokt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere