NA24.no

- Her må Økokrim på banen

Petter-Gottschalk 768
Petter-Gottschalk 768 Foto: Privat
Sist oppdatert:
Professor vil ha Johnsen Oil gransket.

Torsdag avslørte Nettavisen NA24 at flere tidligere straffedømte nordmenn kobles til det danske selskapet Johnsen Oil.

Aksjer i dette selskapet er solgt til tyske småsparere for så mye som 16 euro per stykk. Det priser selskapet, som knapt har omsetning, til vel seks milliarder kroner.

Den tyske advokaten Arno Meuser arbeidet tidligere med selskapet, og kjenner det godt.

- Den prisen er komplett galskap. Det er latterlig, og noe som er langt unna det jeg hørte i min tid. Jeg vet ikke hva som har skjedd siden, men det høres ut som et enormt rot, sier Meuser til Nettavisen NA24.

- Haha, det ville jeg garantert ikke

Også et av selskapets styremedlemmer mener denne prisingen er latterlig.

- Ville du ha kjøpt aksjer i Johnsen Oil til 16 euro?

- Haha, det ville jeg garantert ikke ha gjort, sier Chenghung Chen til Nettavisen NA24.

Han jobber til daglig i et av verdens største fond, Abu Dhabi Investment Council, og vet hva han snakker om.

Chen og hans venner har selv investert til sammen 4,7 millioner euro i Johnsen Oil, men på kurs 1,80 per aksje.

Les mer: Straffedømte nordmenn koblet til selskap verdsatt til seks milliarder

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Roper på Økokrim
Dette får BI-professor Petter Gottschalk til å reagere kraftig.

- Stemmer dette så er det i så fall ikke snakk om pyramidespill eller legejuks eller annen tidligere kriminalitet, men om bedrageri, sier Gottschalk til Nettavisen NA24.

Han mener at dette nå er noe Økokrim bør se på.

- Jeg mener at Økokrim nå bør se på denne saken etter at dere i Nettavisen NA24 har avslørt den. Det som er spesielt med Økokrim er at de selv kan velge hva de vil etterforske. Dette er opplagt noe de i neste omgang bør se på, fordi mislighetene sannsynligvis har forgreninger til Norge, som for eksempel pengetransaksjoner fra det oppblåste selskapet, sier han.

Gottschalk sier at kriminelle tall skjules i statistikken.

- Tilbakefallet blant kriminelle er nok ganske stor. Det som er så tullete i norsk kriminalomsorg er at man bare måler tilbakefall dersom de blir tatt på nytt. Men kriminelle har selvfølgelig lært av tidligere feil, så det er mange som ikke blir tatt på nytt. Den offisielle statistikken fra kriminalomsorgen sier egentlig ingenting om gjentakelse av økonomisk kriminalitet. Det er opplagt at hvitsnipper som er blitt dømt, mange av dem, bedriver økonomisk kriminalitet etter soning, selv om de ikke blir tatt på nytt. Sånn sett er dette en ganske risikabel og tvilsom gjeng.

Far og sønn
Jan Ingolf Kristiansen fra Asker eier over 80 prosent av aksjene i selskapet. Sønnen hans Leiv Are Kristiansen er president og talsmann. Med salgene av aksjer prises Jan Ingolfs aksjer til fem milliarder kroner.

Leiv Are Kristiansen er selv tidligere dømt i Norge. På slutten av 1990-tallet drev han selskapet Norsk Kapital & Finans, som blant annet drev med finansiell rådgivning. Det gikk konkurs med store millionkrav. Namsretten mente han hadde solgt aksjer i et verdiløst selskap og krevde inn millioner. I selskapets styre satt Jan Ingolf.

- Hva tenker du om at en av disse sine fedre sitter på verdier for flere milliarder kroner?

- Akkurat det er veldig usannsynlig, sier Gottschalk.

- Men dette er et dansk selskap, med utenlandske investorer. Er dette da Økokrims oppgave?

- Ja, fordi påståtte misligheter begått av disse nordmennene trolig har koblinger til Norge, som for eksempel de nevnte fedrene, sier Gottschalk.

Alle krangler
Det er de fire nordmennene Ole Petter Lindegaard, Leiv Are Kristiansen, Kristian Helgesen og Terje Hvidsten som kobles til det danske selskapet Johnsen Oil, som lager produkter som renser olje for vann og partikler.

En fellesnevner i denne saken er at alle partene snakker mot hverandre, og kommer med sprikende forklaringer.

Leiv Are Kristiansen beskylder Ole Petter Lindegaard for å ha vært hovedarkitekten bak salget av aksjene til skyhøye kurser.

Ole Petter Lindegaard på sin side sier at han jobbet sammen med Leiv Are Kristiansen om det, men at han ikke fikk betalt og at de så røk uklare.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere