*Nettavisen* Økonomi.

- Her skal regjeringen kutte

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

De siste årenes budsjettvinnere vil merke det mest.

15.03.10 13:14

Søndag sparket regjeringen i gang årets budsjettforhandlinger. Planene til Sigbjørn Johnsen er å følge læreboken i sosialøkonomi. Den sier at staten skal bruke mye penger i perioder hvor det private næringslivet sliter, og deretter redusere når det er bedre tider. Tegnet til bedringen i økonomien fører altså til at staten må stramme inn, sier læreboken.

De siste årene har statsbudsjettet grovt sett hatt en ekstra utgiftsvekst på 50 milliarder kroner. Det er disse pengene som nå skal strammes inn.

Mindre til kommunene
Ifølge sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities er det særlig to områder som vil merke budsjettkuttene. De to er kommunene og bygg og anleggssektoren. Begge har vært de siste årenes budsjettvinnere. Han sier at det har vært en bred fordeling av resten utgiftsveksten på statsbudsjettet.

- Dette var utelukkende midlertidige tiltak for at privat reduserte etterspørselen, sier Andreassen til NA24.

First-økonomen mener at regjeringen må starte med budsjettet i 2008. Deretter må man legge på normalveksten i budsjettet. De utgiftspostene som slår ut i forhold til normalveksten, må altså reduseres. Det blir dermed også en bred fordeling av kuttene på årets og de neste årenes budsjett, tror Andreassen.

Her er utviklingen i utgiftene på statsbudsjettet (utenom petroleumsvirksomhet) de siste fem årene:

* 2006: 662 mrd.

* 2007: 694 mrd.

* 2008: 757 mrd.

* 2009: 850 mrd.

* 2010: 883 milliarder

Også godnyheter
First-økonomen mener at man ikke må overdramatisere den tunge jobben Sigbjørn Johnsen har med å kutte budsjettet.

- Utfordringene vi har i Norge er bagatellmessige i forhold til hva andre land står overfor, sier Andreassen.

Anslaget til økonomene i SSB er at Norge skal være tilbake til handlingsregelen i 2012.

Johnsen får også mye hjelp for å få budsjettet i hop. Det er gode nyheter fra oljefondet, som har vokst mye i 2009. Her kommer det altså noen milliarder i inntekter til budsjettforhandlingene. I tillegg til dette vil bedriftene, hvor staten eier aksjer, trolig øke utbyttet. Så der får Johnsen sannsynligvis noen milliarder til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag