NA24.no

- Her tapte eierne millioner

Foto: Rolf Formo (TA)
Sist oppdatert:
Kommunen kunne droppet droppet boplikten hvis de ville, mener Frp-politiker.

Frp-politiker Gunnar West Sørlie i Porsgrunn går hardt ut mot Porsgrunn kommune, som han mener har ført sine innbygere bak lyset.

- Dette har Porsgrunns befolkning krav på å vite, sier West Sørlie til TA.

Saken dreier seg om bopliktreglene i kommunen, nærmere bestemt på øya Brevik. I utgangspunktet er det boplikt her.

Men ifølge West Sørlie kan en feil fra kommunens side innebære at det ikke er boplikt for alle typer eiendommer, og at en del eiere av slike eiendommer feilaktig har blitt pålagt boplikt. Dette kan de ha tapt store summer på.

Droppet forskrift
En forskrift som kom i 2004 gjorde det mulig for kommunen å innføre boplikt også tomter og nybygg. Men kommunen benyttet seg ikke av muligheten de hadde til å innføre denne forskriften.

Ergo har kommunen i prinsippet ikke hatt rett til å pålegge selgere av slik eiendom en boplikt.

Kommunens ordfører Øystein Beyer fremholder at kommunen ikke har fått noen klagesaker, og at feil praktisering ville blitt dokumentert via Fylkesmannen.

- Enten han vil eller ikke, betyr altså dette at han er enig med meg. Nemlig at kommunen ikke har lov til å kreve boplikt på nybygg og tomter, det innrømmer han jo selv, konkluderer West Sørlie overfor TA.

Boligene som for noen år tilbake ble bygd på den gamle Salingstrandtomta på øya i Brevik (bilde over) er et typisk eksempel, som Sørli viser til.

- Har tapt
- Hadde kommunen fulgt sitt eget regelverk skulle disse boligene ha blitt solgt uten boplikt og krav om at kjøper måtte ha folkeregistrert adresse der. Da hadde de også fått en helt annen verdi, sier Sørlie, som også trekker frem alle de nye boligene i Bergsbygda.

Sørlie forteller at Nøtterøy kommune er i en tilsvarende situasjon som Porsgrunn. Her skal kommunen ha erkjent at 16 boliger likevel ikke har boplikt.

En rapport knyttet til praktisering av regelverket knyttet til boplikt skal i dag til behandling i Utvalg for plan og kommunalteknikk. West Sørlie sitter selv i utvalget og varsler at han på nytt vil stille spørsmål ved dette.

- Av 180 boenheter som er overdratt i bopliktområdene, er det registrert boende på 168 av de. Kanskje er det noen blant de resterende 12 som faktisk ikke trenger å oppfylle noen boplikt, og heller ikke trenger å folkeregistrere seg der. Jeg vil i hvert fall ha en liste over hvilke adresser dette gjelder for å sjekke, understreker Sørlie.

Når en bolig først er tatt i bruk som helårsbolig får eiendommen boplikt for alltid, om den ligger i et område hvor det er boplikt.

Les flere saker i TA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere