- Hev renten raskere

Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo mener Norges Bank må sette opp farten.

04.04.06 15:27

De siste kredittallene fra Norges Bank viser at norske husholdninger fortsatt låner til over pipa. Kredittilsynet har tidligere advart mot den voldsomme gjeldsveksten, og håper at et høyere rentenivå vil helle kaldt vann i årene på norske lånekunder.

- For å begrense risiko, og hindre en boble som brister, bør Norges Bank øke farten i rentehevingene. Det vi har sett fra Norges Bank hittil er ikke nok til å skremme noen, sa Skogstad Aamo under årsmøtet i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) tirsdag.

Skogstad Aamo mener sentralbanksjef Svein Gjedrem ikke bør ta så små renteskritt som tidligere signalisert. Det vil si at styringsrenten må opp oftere, eller at det bør komme kraftigere økninger enn 0,25 prosentpoeng.

Mye lån og lang løpetid
Kredittilsyns-toppen påpekte samtidig at svært mange norske lånekunder vil få problemer hvis rentene økes med tre prosentpoeng. Spesielt unge boligkjøpere, som i utgangspunktet har mye lån på boligen sin og dertil utgifter, vil slite.

- Mer enn hver fjerde utlånskrone til de yngste låntakerne innebærer en belåningsgrad på over 100 prosent, fortalte Skogstad Aamo.

I tillegg trekker han frem stadig lengre løpetid på boliglån som en annen bekymringsfaktor.

For å unngå gjeldsproblemer når rentenivået blir høyere, er fastrentelån blant Skogstad Aamos anbefalinger til norske forbrukere. I tillegg må husholdningene selv passe på at gjelden ikke blir for stor.

Bekymret for "hang-over"
Også direktør Erik Lund-Isaksen i Forbrukerrådet er bekymret for lånefesten.

- Det er åpenbart at det er et party på gang. Bekymringen ligger ikke akkurat nå, men i et fremtidsperspektiv, sa Lund-Isaksen under FNH-konferansen.

Han manet bank- og finansnæringen til å vise aktsomhet når penger skal lånes ut.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag