*Nettavisen* Økonomi.

- Hever ikke renten i år

Markedet tror på høyere rente i år, men historien gjør det ikke.

NA24s faste blogger, investeringsdirektør i DnB NOR Private Banking, Trym Riksen tar i sin siste blogg en titt på rentevåpenet til USAs sentralbank.

- Etter gode arbeidsmarkedstall for litt over én uke siden skiftet rentemarkedet syn på oddsene for rentehevinger i USA i 2009. Sannsynligheten for én eller flere hevinger steg til nesten 90 prosent, basert på kurser i futuresmarkedet for Fed Funds-kontrakter, skriver Riksen .

Euforien etter sysselsettingstallene har roet seg noe, men markedet har fortsatt tro på rentekutt i år.

- Selv etter at markedet roet seg ned etter at arbeidsmarkedstallene tok rentemarkedet på sengen, er det fortsatt priset inn en sannsynlighet på nesten 60 prosent for at Federal Reserve hever renten i løpet av 2009, melder Riksen.

Les hele bloggen og si din mening her

Historiske avgjørelser
- Hvis vi ser på resesjoner og rentehevinger i USA, kan vi studere ni slike tilfeller i etterkrigstiden. I snitt har det tatt 586 dager fra resesjonen er over til Fed hever renten første gang; medianen er 498 dager. Hvis vi titter på den nærmeste historikken og de tre resesjonene i 2001, 1991 og 1984, ser vi at det i alle disse tilfellene tok mellom halvannet og tre år før Fed strammet inn gjennom styringsrenten, ifølge Riksen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

- Unntaket, som bekrefter regelen om at Fed alltid venter både ett og to år før de hever renten etter en klassisk nedgangskonjunktur, er 1980. Da tok det bare et par måneder fra resesjonen var over til den første renteinnstrammingen kom. Paul A. Volcker hadde da vært sentralbanksjef i kun ett år, og bare to år senere - i 1982 - gikk USA inn i en ny resesjon. Ved neste korsvei ventet han 498 dager med å heve renten etter at USA gikk ut av resesjonen senere i 1982, blogger investeringsdirektøren.

Venter på inflasjon
- At ledende indikatorer for inflasjon i USA fortsatt peker ned er med på å støtte opp om antagelsen om at markedet overdriver sannsynligheten for en renteheving i USA i år, ifølge Riksen

- Inflasjon er en vel så sterk driver for aktivaavkastningen som veksten, og normalerfaringen fra USA forteller oss at inflasjonen i to av tre tilfeller følger veksten med en forsinkelse, melder han.

- Når inflasjonen kommer, antar både økonomien og markedet en annen karakter. Jeg tror det er sunt å legge planer for et slikt klimaskifte allerede i dag, mener Riksen.

Les hele bloggen og si din mening her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.