*Nettavisen* Økonomi.

- Historisk fiskeriavtale i boks

Foto: (Scanpix)

Ny avtale i EU sikrer forbud mot å kaste fisk overbord.

Etter to år med forhandlinger har EU endelig fått fiskerireformen sin i havn. En milepæl, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

- Summen av tiltakene er veldig bra og viktige for Norge og fiskebestandene vi deler med EU. Reformen er gode nyheter for norske fiskere, som får bedret ressurstilgangen i fremtiden, sier Berg-Hansen (Ap) til NTB.

Enigheten mellom EU-landene, EU-parlamentet og EU-kommisjonen kom på plass natt til torsdag etter en rekke av lange forhandlingsrunder som har gått over to år.

Overfiske
Med dagens politikk og regelverk drives det overfiske på 75 prosent av bestandene i Unionen. Etter årevis med ødeleggende praksis er målet nå å sikre fremtidige fiskemuligheter i EU-farvann.

Unionen skal prøve å sikre bærekraftige bestander, den innfører et utkastforbud, og forskning skal i større grad ligge i bunnen for fremtidige kvoter. Fiskeriministeren kaller avtalen en milepæl.

- Dette er historisk. Vi skal radikalt endre måten vi fisker på, sier EUs fiskerikommissær Maria Damanaki.

Klikk på bildet for å forstørre.

Utkast
Mens norske fiskere må ta all fangst til havn, har reglene i EU ført til omfattende dumping av uønsket fangst. Nesten 2 millioner tonn fisk er blitt dumpet fra europeiske fiskebåter hvert år. Det tærer hardt på pressede bestander.

Nå innfører Unionen et forbud som det har vært stor uenighet om. EU-parlamentet ønsket seg et totalforbud, mens de 27 landene så for seg et slingringsmonn. Forbudet innføres nå fra 2015, og slingringsmonnet er satt til 5 prosent.

Berg-Hansen ønsker seg et fullt forbud og har tro på at det kan komme på plass etter hvert som EU får erfaring med gjennomføringen. Hun påpeker også at det vil være enklere å håndheve et fullt forbud enn et delvis.

- Radikalt
Det var Irland som formannskapsland som etter lange forhandlingsrunder fikk kompromisset i havn natt til torsdag. «Radikal, men pragmatisk» er ordene den irske fiskeriministeren Simon Coveney bruker om avtalen.

Forhandlingene beskrives i EU-systemet som svært vanskelige. Nesten umulige, sier noen.

Det har vært stor uenighet landene imellom og mellom landene og EU-parlamentet, og miljøvernere har fryktet en utvanning av reformen. Utformingen av utkastforbudet har spesielt søreuropeiske fiskerinasjoner krevd mange runder om.

Avtalen må fortsatt vedtas formelt i EU-parlamentet og av medlemslandene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.