*Nettavisen* Økonomi.

- Historisk handelsavtale en seier for Obama og Abe

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets Foto: (Handelsbanken)

USA, Japan og ti andre land i Stillehavsområdet har signert en historisk handelsavtale.

- Avtalen er den mest omfattende på to tiår, og omtales som en stor seier for USAs president, Barack Obama, og Japans president, Shinzo Abe, skriver sjeføkonom i Handelsbanken Kari Due-Andresen i en morgenrapport tirsdag.

Handelsavtalen dekker 40 prosent av all global handel og vil bidra til reduserte handelsbarrierer og lettere flyt av alt fra landbruksprodukter til patenter og intellektuell eiendom.

Avtalen setter også nye standarder og regler for investering, miljø og arbeideres rettigheter.

Motvekt til Kinas dominans i Asia

Avtalen er en viktig del av Obama-administrasjonens strategi for å begrense Kinas dominans i Asia og i verdensøkonomien.

- Avtalen er også en viktig komponent i den japanske presidentens «tredje pil», som omfatter strukturelle reformer av den japanske økonomien, skriver Due-Andresen.

Må ratifiseres i hvert enkelt land

Men alt er ikke klart helt enda.

- Handelsavtalen må godkjennes formelt av parlamentene i hvert land som omfattes av avtalen, og særlig i USA ventes det harde kamper om avtalen. Men det ventes også betydelig motstand i land som Australia og Canada. Dersom handelsavtalen blir godkjent, vil den altså være den mest omfattende avtalen siden konklusjonen av Uruguay-runden i 1994, da WTO ble opprettet, skriver Due-Andresen.

Obamas partifelle Sanders vil stoppe avtalen
USAs president Barack Obama har ivret for å få avtalen på plass, i likhet med Japan som i flere år har slitt med å skape stor nok økonomisk vekst.

Men Obamas partifelle Bernie Sanders, som håper å bli Demokratenes presidentkandidat, mener handelsavtalen vil skade USA. Amerikanske arbeidsplasser vil forsvinne og forbrukerne vil stå igjen som taperne, mener Sanders.

– Wall Street og store selskaper har vunnet atter en gang, sier Sanders, som lover å gjøre det han kan for å hindre at avtalen blir godkjent i Kongressen.

Positive dager på verdens børser

Aksjemarkedet fortsatte mandag den positive utviklingen fra fredag.

- Fredagens svake arbeidsmarkedstall fra USA har utsatt forventningene til renteøkning fra Fed og aksjemarkedet stiger, ironisk nok, skriver analytiker i Nordea Joachim Bernhardsen i en rapport tirsdag morgen.

De amerikanske aksjemarkedene har inkludert mandag steget 5 dager på rad.

- Det er første gang det har skjedd i år. Bedringen i risikoviljen ga seg også utslag i høyere amerikanske og tyske statsrenter, mens dollaren styrket seg på bred basis, skriver makroøkonom i DNB Markets Magne Østnor i ett notat tirsdag morgen.

Mot kjøligere tider i boligmarkedet
Boligprisene i Norge steg med marginale 0.1 prosent fra august til september, justert for sesongvariasjoner.

Variasjonene i prisveksten har vært store den siste tiden, men nå er det tegn til en oppbremsing.

- Stadig lavere rente bidrar til å holde boligprisveksten oppe, mens ledighetsoppgang bidrar til å dempe prisveksten. Dermed er det også store regionale forskjeller. For Rogaland hvor ledighetsoppgangen har vært størst, er det eneste fylket uten oppgang i boligprisene. Mens antall boliger til salgs er 1.9 prosent høyere enn for et år siden, er det 2-3 ganger så mange boliger som normalt til salgs i Stavanger, skriver Østnor.

DNB Markets venter ytterligere rentekutt fra Norges Bank og at ledighetsoppgangen vil treffe flere regioner.

- Oljebremsen vil være med oss i flere år. Vi mener vi dermed går kjøligere tider i møte i boligmarkedet, og at vi etter hvert kan se boligprisene falle noe, skriver Østnor.

Kina lettet på sløret
I forrige uke publiserte IMF tall for sentralbankenes valutareserver.

- Dataene gir et viktig innblikk i hvordan noen av verdens aller største investorer er posisjonert. De samlede valutareserver beløp seg vet utgangen av andre kvartal til knappe 11.5 billioner dollar (ja, altså 12 nuller). I det store bildet er det små endringer; dollar er fortsatt den foretrukne reservevalutaen og euroen en god nummer to. Men for første gang har også den kinesiske sentralbanken deltatt i den frivillige rapporteringen av valutafordelingen, skriver Østnor.

Dermed fortsetter kinesiske myndigheter på veien mot en liberalisering av markedene, til tross for den siste tids hendelser i aksje- og valutamarkedene.

- Det virker som om den kinesiske sentralbanken holder en høyere andel av britiske pund, amerikanske og australske dollar enn hva de andre sentralbankene holder. Mange har argumentert med at kinesernes intervensjoner vil være negativt for hovedvalutaene, med unntak av euro. Stemmer bildet av kinesernes valutafordeling, kan disse argumentene tillegges mindre vekt, skriver Østnor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag