NA24.no

IMPULSKJØP: Tommy koste seg med eBay-klikking og endte opp med «søppelet» til 270.000 kr.
IMPULSKJØP: Tommy koste seg med eBay-klikking og endte opp med «søppelet» til 270.000 kr. (Scanpix)

- Hopptårnet er søppel

Sist oppdatert:
Tommy Sharif er glad han ble kvitt den impulskjøpte «diamanten» fra Holmenkollen.

(SIDE2:) - Jeg er jo gæren. Jeg er ikke helt normal, innrømmer Tommy og ler selvsikkert.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Side2 var til stede da dekkongen Tasawer «Tommy» Sharif snakket om gründerskap på Oslo Fashion Fair i helgen. Tommy, som snakker først og tenker etterpå, fortalte om omstendighetene rundt kjøpet av Holmenkollens hopptårn.

Les: Sharif kjøpte Kollentårnet

Den danske entreprenøren som sto for rivingen av gamle Holmenkollen la hopptårnet, den såkalte «diamanten», ut for salg på en nettauksjon.

Overbød seg selv på eBay
- Jeg satt og bød på eBay fordi det var gøy. Hver gang man klikket bød man 5.000 kroner, og det var jeg og en annen som jeg ikke vet hvem er, som satt og klikket. Han klikket, og jeg klikket. Så skulle jeg ha litt moro med han andre og klikket 8-10 ganger på rad, og overbød meg selv. Han andre kan ikke ha skjønt noen ting, haha. Så vant jeg auksjonen og kjøpte Holmenkollen-diamanten for 270.000 kroner.

Tommy følte at han hadde gjort et godt kjøp. Hva var vel 270.000 kroner? Men så begynte venner og familie å ringe. De sa at dette kom til å bli dyrt. Hvordan skulle han få fraktet diamanten til Skedsmokorset?

Den er over seks meter høy, og de fleste bruer i Norge har kun 4,5 meter klaring. Skulle han bruke helikopter, eller måtte han dele opp diamanten? Nei, dette blir altfor dyrt, det kommer til å koste over en million, fikk han vite.

- Søppel
Så da måtte Tommy finne på noe lurt. Nå ville han kvitte seg med problemet.

- Det er jo egentlig bare søppel.

Tommy tenkte og tenkte, og kom fram til at det beste ville være å gi diamanten til Trond Giske. Dette var i desember, og Medie-Norge hyllet Sharif som en helt og årets julenisse. Jammen var ikke han en hyggelig kar som ga tilbake til samfunnet på den måten.

Les: - Giske kan få Kollen-tårnet

På en pressekonferanse kunngjorde Trond Giske at hans departement dessverre ikke hadde plass til diamanten, og han ga den videre til Skimuseet.

- Det var en fantastisk gave å få, men det forplikter jo økonomisk. Det koster ganske mye å flytte den, og samtidig trenger den oppussing. Skiforeningen har begrenset med midler, sa direktør for Skimuseet, Karin Berg, til Aftenposten tidligere i år.

Pinlig situasjon
Det hele har utviklet seg til en litt pinlig situasjon, hvor ingen vet helt hva de skal gjøre med gaven. Kanskje burde Trond Giske betale flyttekostnadene siden hans departement gir bort en slik gave.

Men det er neppe det som står i fokus nå som ombyggingen av Holmenkollen viser seg å allerede koste 600 millioner kroner mer enn først antatt.

Staten og Trond Giske har bare betalt 100 millioner av dette. Det er Oslo kommune som står for det meste av regningen, og nå som sluttsummen blir så altfor dyr har Oslos byråd for næring og idrett, Anette Wiig Bryn, gått av som følge av overskridelsene.

Les: Skimuseet får «diamanten»

Men problemet med diamanten er nå ute av Tommys hender, og han ler av hele greia.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ikke PR-kåt
Mange beskylder ham for å være PR-kåt, og å gjøre stunts som dette for å rette oppmerksomhet mot sin egen person. Men det er ikke tilfellet, ifølge Tommy selv.

- NRK ringte og ringte og ville ha tak i meg. Så sitter vi i studio – heldigvis på direkten – og jeg blir spurt om jeg er PR-kåt og bruker dette for å få oppmerksomhet. Så spør jeg «var det jeg som ringte dere for å bli intervjuet her, eller var det dere som har prøvd å få tak i meg?», jo da innrømte NRK at det var de som hadde tatt kontakt. Jeg er ikke PR-kåt, men jeg sier heller aldri nei til noe, sier Tommy.

Som da Moods of Norway i februar ringte og spurte om han ville synge og danse på motevisningen deres. Selvfølgelig ville Tommy det, men det var da ikke han som hadde meldt seg til jobben.

Uansett er det forretningene som kommer først.

- Jeg snakker først og tenker etterpå, og jeg kan være veldig spontan. Men når det kommer til jobb er jeg seriøs, sier Tommy Sharif.

Det som motiverer Tommy når det gjelder forretninger er å få konkurrentene til å bli forbannet på ham.

- Jeg kommer til å få panikk den dagen de begynner å snakke om meg i positive vendinger, sier Tommy.

Les: Tommy Sharif avlyser finanskrisen

- Norge er det letteste landet å bli millionær i. Ingenting er umulig her. Det er et spørsmål jeg alltid stiller folk når jeg holder foredrag, for eksempel på BI, og som jeg aldri får svar på. Gi meg en god grunn til at Jon Fredriksen skal kunne bli milliardær, og ikke jeg?

Dekkonge
For ti år siden var Tommy Sharif lat og blakk. Han tjente 1.400 kroner i måneden som avisbud, og brukte alle pengene på bilutgifter fordi han ikke orket å gå eller sykle ruta si. Men den fantastiske følelsen det var å få utbetalt de 1.400 kronene hver måned ga mersmak. Likevel mener Sharif at han ikke fokuserer på penger, men at han brenner for det han driver med: dekk og felger.

Og det er på grunn av faren at Tommy nå er Norges dekkonge.

- Det var flaks at pappa begynte å jobbe med dekk, og ikke for eksempel kondomer. Da hadde jeg vært kondomkongen i dag, ler Tommy.

Tommys far, Mohammad Sharif, kom til Norge i 1969. Han var fra et lite sted tre timer utenfor Islamabad, og kom til Norge sammen med fetteren sin for å tjene nok penger så han kunne få kjøpt seg en traktor.

De kunne verken norsk eller engelsk, men hadde lært seg å si «jobb». Da de kom til Oslo gikk de på første og beste buss, og satt på til endestasjonen, som var Skedsmokorset. På Skedsmokorset var det et stort industriområde, og etter å ha sagt «jobb, jobb, jobb» til folk de møtte ble de forevist dette området – her var det sikkert noen som trengte god arbeidskraft.

De fikk jobb på et dekksenter, og fikk bo i en gammel campingvogn på området. Tommys far endte med å jobbe her i mange år, helt til han ble arbeidsufør på 90-tallet.

Avisbud
I mellomtiden fikk Mohammad og kona 16 barn. Tommy ble født i 1976.

- Jeg var aldri skoleflink, jeg strøk i alle fag. Jeg var skolelei og ble avisbud. Så fant jeg ut at det var kjøp og salg som var min greie, sier Tommy.

Les: Sharif utfordrer Vollvik

I 1997 begynte Mohammad selv å drive med dekk og felger hjemme i Leirsund, og ville ha Tommy med. Men Tommy var glad i å henge med venner og feste, og sa at han godt kunne være med, men at hans sosiale liv og festing skulle komme først.

Etter hvert ble likevel en gnist tent og Tommys forretningsinstinkt ble vekket for alvor.

I år 2000 kjøpte han dekkskifteutstyr for 8.000 kroner av en nedlagt bensinstasjon i Lillestrøm. Hjemme i garasjen på Leirsund ble naboen hans første dekkunde, og i begynnelsen var det lite avkastning og veldig mye arbeid.

Måtte lære fra skratsj
- Jeg tenkte at jeg kunne bruke pappas kontakter innen bransjen til å skaffe meg kreditt hos leverandørene, men da jeg ringte rundt fikk jeg ikke noe kreditt. Jeg måtte betale kontant. Det er først nylig, på et nachspiel for et par år siden, at jeg fant ut at pappa hadde ringt rundt til alle og sagt at de ikke måtte gi meg kreditt, men at jeg selv måtte lære alt fra skratsj, sier Tommy.

Les: Dette tjente de rike og berømte

Tommy satte inn billige rubrikkannonser i avisen, og var bestemt på å være billigst når det kom til dekk. For å få det hele til å gå rundt tjente han kun 50 kroner per dekk i begynnelsen. Kundene måtte finne fram til garasjen hans i et boligområde i Leirsund, velge seg dekk fra en katalog og betale kontant på forhånd.

Da hadde Tommy penger til å dra og kjøpe dekkene fra leverandøren og gjøre arbeidet før kunden kom tilbake dagen etter. Tungvint og lite innbringende, men sakte, men sikkert bygde Tommy opp det som i dag er Europas største dekkvarehus. På Skedsmokorset har han et lager med verdier for 60 millioner kroner.

Ingenting umulig
- Ingenting er umulig, det gjelder bare å ha tro på seg selv og aldri gi seg, sier Tommy.

Les: Sharif vil gi LSK ti millioner

Tommy har aldri hatt noen PR-rådgiver. Han trenger ikke å spørre andre om hva han skal si og mene. Men noen ganger kan det ha vært lurt å ha noen å rådføre seg med, spesielt siden han er av typen som aldri sier nei, og som handler først og tenker etterpå.

Kjøpet av Holmenkollens hopptårn er et godt eksempel på dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere