*Nettavisen* Økonomi.

- Hør nå her, Listhaug

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) møtte  leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, i høst for å få innspill til landbrukspolitikken. Da varslet Listhaug endringer i politikken som har vært ført under de rødgrønne. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Fredag fyrer Norges Bondelag løs.

25.04.14 07:26

Fredag klokken 11 overrekker Norges Bondelag sine krav til landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp).

- Vi vil innrette oppgjøret på å øke matproduksjonen og dermed utnytte mer areal, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag til Nettavisen torsdag kveld.

Rekordhøyt oppgjør i fjor
Jordbruksoppgjøret for 2013-2014 har en ramme på 1270 millioner kroner. Kravet var på 1970 millioner, mens tilbudet fra staten var på 1020 millioner.

Avtalen tilsvarte en gjennomsnittlig inntektsøkning for bonden på 31.000 kroner per årsverk, eller en økning på 10,5 prosent.

- Det var en god start, konstaterer Bjørke.

- Bøndene må få mer
- Hvilket nivå vil dere legge dere på i år?

- Det må vi først fortelle staten klokken 11. Men - bøndene må få mer tid til å være dyktige bønder, sier Bjørke.

- Antall gårdsbruk daler. Gjør det noe?

- Vi ser det som en utfordring at nedlagte bruk fører til at areal blir værende brakk. Det må vi gjøre noe med, sier han.

- Sylvi må legge bort ideologien
Han legger ikke skjul på at det er spennende å møte en Frp-statsråd i årets forhandlinger:

- Vi håper Sylvi Listhaug legger bort ideologien og ser praktisk på hvordan vi skal øke norsk matproduksjon. Frp har sendt mange signaler på forhånd, i og utenfor regjering, som vi er uenig i - deriblant argumentet om at jo større enheter, jo mer effektivt. Vi mener gårdene må tilpasses norsk geografi, sier Bjørke.

- Kontroll på verdikjeden
Han legger til at norske forbrukere vil få glede av dette:

- Vi vil ha mer av god norsk mat, levende bygder og et flott kulturlandskap. Norske forbrukere skal sikres mat med lite antibiotika og sprøytemidler - og hvor vi har kontroll på hele verdikjeden, sier han.

- Forstår ikke Listhaug
Landbruks- og matministeren antydet i januar at hun vil bondeeide Tines, Norturas og Felleskjøpenes roller i norsk matproduksjon til livs - for å oppnå økt konkurranse i korn-, kjøtt-, egg- og meierimarkedet.

- Det forstår jeg ikke. Norsk næringsliv trenger lokomitiver innen ulike bransjer, og Tine er et av dem. Det er viktig med et sterkt Tine for å sikre norsk matproduksjon. Alle bøndene ønsker å ha Tine som leder an. Jeg mener det er bedre med et bredt norsk eierskap enn at utenlandske investorer kommer på banen, sier han.

- Greit at Q-meieriene er der
- Hva tenker du om rollen til mindre meierier som Q-meierene?

- De har sine særordninger og er med på å sikre et mangfold i Norge. Det er helt greit at de er på arenaen, de er også opptatt av tollvern og å bruke norsk melk. Vi skal bruker noe av midlene slik at de skal kunne klare seg. Kavlis resultater viser også at de er i vekst, sier han.

Listhaugs oppgjør med bondesamvirkene kommer på bordet i 2015 og blir tidligst realisert i løpet av 2016.

Les også: - Her er beviset
Les også: Her er Aps frieri til KrF og Venstre

Paradoks?
Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum skrev i en kommentar torsdag at:

«Den norske maten skal bli «konkurransedyktig» ved å stenge billigere mat fra utlandet ute ved å bruke importvern og tollmurer.»

Les Stavrums kommentar her: Aps bondefrieri vil gi dyrere matNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag