*Nettavisen* Økonomi.

- Høy etisk standard i Presse-Norge

PRESSEGENERAL:Per Edgar Kokkvold Foto: Roald Berit

Pressegeneral mener den etiske standarden i norsk presse er høy, selv om klagene øker kraftig.

27.11.09 13:36

- Jeg opplever at den etiske tilstanden i norsk presse er god og det er høy etisk bevissthet rundt ulike problemstillinger, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold til NA24.

Mange klager
Per 10. november hadde det kommet totalt 255 klager på norsk presse, men ikke alle blir drøftet og behandlet med uttalelse. Det er en økning fra 225 på samme tid i fjor, men langt fra toppåret i 2007 med 314 klager.

- Ja, det er flere klager på pressen i år, sammenlignet med i fjor, sier Kokkvold.

I år har TV2 vært innklaget til pressepolitiet ni ganger, og felt for brutt på god presseskikk hele seks ganger. NRK ble innklaget like mange gang, men felt tre.

- Ingen ønsker å bli felt i PFU og vi jobber hardt for å bli bedre på dette området, sa nyhetsdirektør Kjell Øvre-Helland i TV2 til NA24 tidligere fredag.

Nyhetsdirektøren har vært innklaget til Pressens Faglige Utvalg (PFU) ni ganger i år, og blitt felt for god presseskikk hele seks ganger

Les også: Årets presseversting

Til debatt
Generalsekretæren tror etikk har blitt sentralt i journalistutdannelsene i Norge.

- Jeg har i midlertidig et ønske om at de ulike redaksjonene diskuterer avgjørelser fra PFU og at man i det minste ved fellelse går grundig gjennom saken, sier han.

Per Edgar Kokkvold mener pressens eget «lovverk» Vær Varsom-plakaten også bør være en «Vær Dristig-plakat».

- Det må ikke bli sånn at norsk presse går rundt på gummisåler, sier han.

Flere grunner til økningen
Så langt i år har 80 saker blitt behandlet med uttalelse i Pressens faglige utvalg. 34 ble felt, 6 fikk kritikk, og 40 ble frifunnet av «pressepolitiet».

- Hvorfor øker klagene på pressen i Norge?

- Det er flere grunner til det. For det første er det flere medier i Norge, PFU er mer synlig, og enkeltsaker har hatt veldig stor oppmerksomhet, sier han til NA24.

Pressegeneralen mener det er ille at det syndes mest mot bestemmelsen 4.14 i de etiske normene i Vær Varsomplakaten.

«De som utsettes for sterke beskyldninger skal såvidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt».

Norsk Redaktør forening har jobbet med å bevisstgjøre dette for sine medlemmer.

- I deres siste møte i september ble det vedtatt å vurdere å utarbeide en veiledning på dette punktet. Man skal gå gjennom fellelsene og se om det finnes noen typiske feller. Men at så mange blir felt på denne bestemmelsen er unødvendig, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag