*Nettavisen* Økonomi.

- Høye importpriser har slått inn tidligere enn ventet

Sjefsøkonom Steinar Juel i Nordea Markets. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Nordea Markets ble overrasket av dagens inflasjonstall.

Kjerneinflasjonen, slik den måles ved KPI-JAE, steg med to tideler fra august til september, til 3,1 prosent, kunngjorde SSB i dag.

Les mer: Mat og klær blir stadig dyrere

Konsensus lå på 3 prosent, mens Norges Bank hadde spådd en økning på 3,05 prosent. Nordea Markets lå langt nede på skalaen med sitt anslag på 2,8 prosent.

- Vi hadde ikke trodd at klesprisens skulle gå så mye opp. Matvareprisene steg også mer enn ventet. Begge deler skyldes nok høyere importpriser som følge av den svekkete kronen, en faktor som har slått inn raskere enn vi trodde, sier Nordeas sjeføkonom Steinar Juel til Nettavisen.

Påvirker ikke kronekursen
Juel tviler på at dagens inflasjonstall kommer til å få innvirkning på kronekursen.

- 3,1 prosent er å linje med det Norges Bank hadde ventet, så dette kommer ikke til å få betydning for hva Norges Bank gjør med rentebanen. Det har heller ikke kommet noen reaksjon for kronekursen i dag, påpeker Juel.

- Bekymrer ikke Norges Bank
Kjersti Haugland og Kyrre Aamdal i DNB Markets oppsummerer dagens KPI-tall på følgende måte i en rapport:

- Den kraftige kronesvekkelsen drar prisveksten på importerte varer videre opp. Det bekymrer neppe Norges Bank, ettersom denne effekten vil være forbigående. På sikt peker moderate lønnsoppgjør og lavkonjunktur mot at inflasjonen etter hvert faller under målet igjen.

- Norges Bank anslår at kjerneinflasjonen avtar til 2 prosent i 2018. Vi anslår at kjerneinflasjonen da vil være helt nede i 1,25 prosent Vi venter et rentekutt på møtet i desember, til 0,5 prosent, og et videre rentekutt høsten 2016 til 0,25 prosent.

Kronen har styrket seg det siste døgnet, som følge av oppgangen i oljeprisen, men det var lite reaksjoner både i valuta- og rentemarkedet på annonseringen fra SSB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag