*Nettavisen* Økonomi.

- Høyres politikk er en fattigdomsfelle

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Audun Lysbakken mener det er sinnsykt lønnsomt å satse på damer.

24.08.13 09:53

SV-leder Audun Lysbakken langer ut mot høyresidens familiepolitikk, som han mener gjør vondt verre for de som er svakest stilt.

- Høyres politikk er en fattigdomsfelle for de som i utgangspunktet stiller svakest på arbeidsmarkedet, sier Lysbakken til Nettavisen NA24.

- Jeg mener det er et stort paradoks at høyresiden, som snakker så høyt om arbeidslinjen når det gjelder andre grupper i samfunnet vil føre en familiepolitikk som aktiv legger til rette for at færre skal jobbe. Det finnes en annen vei, og det er å føre en politikk som gjør det lettere å kombinere barn og arbeid. Det har vært ideen bak det vi har gjort siden 2005 med barnehagereform, lengre foreldrepermisjon og nedbygging av kontantstøtten.

- Fattigdomsfelle
Han sier at kvinnene er en av de viktigste ressursene i norsk økonomi, og at det er vinnvinn om man får flere i arbeid.

- Vi mener at det er bra for barna og at det også har en smart samfunnsøkonomisk side. For det gjør det enklere å velge både jobb og barn. I mange land rundt oss er det slik at kvinner må velge en av delene, noe som fører til lavere sysselsetting og færre barnefødsler. Det er en økonomisk veldig negativ spiral.

- I Norge har vi imidlertid både høy sysselsetting og en betydelig økning i fruktbarheten. Kan vi klare å føre en politikk som er god for familien og økonomien, så er det bra

Men det er også mange som henger etter.

- En av de gruppene vi henger etter på er kvinner med innvandringsbakgrunn. Vi har startet programmet jobbsjansen som skal treffe tradisjonelle hjemmeværende damer. Det er kvinner som ikke går på trygd eller er i jobb, som oppsøkes med tilbud som legger til rette for at de skal komme seg inn i arbeidslivet. Dette er kvinner som ikke har blitt spurt av det norske samfunnet om de vil jobbe og responsen så langt har vært veldig god

- Det må være en omfattende jobb med tanke på at det er enkeltindivider, og at flere ikke snakker norsk?

- Skal man gjøre dette må man være villige til å bruke en del ressurser på det. Dette er en fattigdomsfelle for innvandrerkvinner. En av de viktigste oppgavene for å bli kvitt fattigdom er å få disse kvinnene ut i arbeid. Utviklingen har vært at en stadig større del av de fattige barna i Norge er fra innvandrerfamilier.

- Lever av likestilling
Lysbakken sier at man med det risikerer å bygge deler av landets viktigste ressurs inn i fattigdommen.

- Vi lever av olje, men av likestilling også. Det å satse på damene er sinnsykt lønnsomt.

Nasjonalformuen til Norge viser den samlede nasjonale ressursbasen. Den bestpr av menneskelig kapital, natur- og miljøkapital, realkapital og netto fordringer på utlandet. Ser man på den kommer det tydelig frem at det i hovedsak er menneskelige ressurser som gjør Norge til et rikt land.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ser man på hvor mye av vår nasjonalformue som er folks arbeidskraft så er det nesten alt. Er det vår viktigste formue så er det katastrofe å ikke kunne øse 100 prosent av det i et samfunn, sier Lysbakken.

En som istemmer Lysbakkens syn er seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Markets.

- Høy arbeidsdeltakelse er det viktigste for at en økonomi skal vokse. Det er helt avgjørende for at verdiskapningen skal kunne utvikle seg sterkt fremover. Det er mye viktigere enn oljefondet. Her i Norge er det flere som deltar i arbeidslivet enn de fleste andre land, sier Haugland til Nettavisen NA24.

Støtter Lysbakken
Hun trekker frem at det særlig er på kvinnefronten at forskjellen er tydelig. Og hun er ikke i tvil om at flere innvandrerkvinner i jobb vil ha en stor effekt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pressefoto

- Definitivt. Jo flere i arbeid, jo bedre vil norsk økonomi se ut på sikt. Det vil jo også gi en merverdi at flere vil føre seg inkluderte i samfunnet.

- Utgjør kontantstøtten en trussel mot økonomien?

- Kontantstøtten slik den er i dag utgjør ikke alt for mye, siden den er så liten. Men ser man på den isolert sett, vil den jo trekke folk ut av arbeidsstyrken og føre til en dårligere velferdsutvikling for norsk økonomi, sier økonomen.

- Og pappapermen?

- Hvis pappapermen blir brukt, vil det føre til at flere kvinner kommer ut i arbeidslivet.

- Vil de borgerlige partienes syn på kontantstøtte og pappaperm bidra til det motsatte?

- Ser man på antall kvinner i arbeid, så trekker de forslagene ned kvinnedeltakelsen i arbeidslivet. Det vil virke negativt for i sær kvinners deltakelse. Så har disse partiene gjort vurderinger på dette her, at det er andre hensyn enn økonomien som spiller inn, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.