- Hun hadde hjerneskade og hjertesvikt

Familien hevder Høiness påvirket hjerneskadet Urdahl.

17.03.14 15:00
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=7mUXWmZFZ9J0_vf0Nb4WbFh-spH3lcAzId_5qCpA01iNcznKSQrSPNr39lsZRtUlBIRHqSIhH6kPClvoa7xk8Ttt5sVm__7RDcIczV2HHFKNySHPFkE6KP5IUlD_axiDhRn-k9x0K0s&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Synnøve Urdahl var sterkt svekket av høy alder, hjertesvikt og hjerneskade da hun gjorde kjendisadvokat Mona Høiness til sin enearving, hevder Urdahls slektninger.

Testamentet førte til at Per og Synnøve Urdahls slektninger – åtte nevøer og nieser av det barnløse ekteparet – ikke fikk et rødt øre av arven. Høiness ble tilgodesett med alt, verdier for rundt 100 millioner kroner, med unntak av 50.000 kroner til en institusjon som drev med omplassering av hunder.

Urdahl-familiens prosessfullmektig, advokat Fred Arne Gade, hevdet den gamle kvinnen var under sterk påvirkning fra Mona Høiness da testamentet som gjør advokaten til enearving, ble til. Testamentet er derfor ugyldig, konkluderte Gade da ankesaken startet i Borgarting lagmannsrett mandag.

Oslo 20140317. Mona Høiness møter denne uka familien til Synnøve Alver Urdahl ( i bakgrunnen) i striden om arven på på cirka 100 millioner i Borgarting lagmannsrett. I bakgrunnen advokatene Mette Yvonne Larsen og Martin Eiebakke. Saken startet mandag morgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Høiness fikk medhold da saken gikk for Oslo tingrett. Hun mener hun i praksis var Synnøve Urdahls nærmeste pårørende de siste 20 årene før hun døde.

– Slektningene hennes hadde ingen interesse av å være sammen med henne da hun levde. Det var i praksis ingen kontakt i det hele tatt de siste årene av Urdahls liv, sier advokat Mette Yvonne Larsen til NTB.

Ny informasjon

Advokat Gade varsler nå betydelig sterkere vektlegging av Urdahls helsetilstand da det omstridte testamentet ble til 20. februar 2007. Han skal blant annet føre sakkyndige vitner, to medisinske eksperter på hjernen, hjertet og en psykiater, for å forsøke å overbevise retten om at Urdahl ikke var i juridisk stand til å tegne noe testamente.

Oslo 20140317. Mona Høiness møter denne uka familien til Synnøve Alver Urdahl ( i bakgrunnen) i striden om arven på på cirka 100 millioner i Borgarting lagmannsrett. Saken startet mandag morgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

– Hjerneskaden og hjertesvikten, sammen med hennes høye alder, påvirket hennes kognitive funksjon på en slik måte at hun ikke var testamentsfør, sa han i sitt innledningsforedrag.

Det har bare underordnet betydning hvilken relasjon det var mellom Synnøve Urdahl og slektningene og om det er rimelig eller ikke at Høiness skulle arve henne. Hovedsaken er om testamentet i det hele tatt er gyldig, mener Gade.

– Arvelovens regler for hvordan testamentet skulle utferdiges er ikke fulgt, kvinnen var sterkt «sjelelig svekket» og under «mislig påvirkning», sa Gade med henvisning til flere paragrafer i arveloven.

Advokat Larsen, som representerer Mona Høiness, karakteriserer Gades argumentasjon som «bare tull» overfor NTB.

– Og det er det ikke ofte jeg sier, sier Larsen.

Høiness skrev testamentet

Mona Høiness skrev selv teksten i testamentet etter muntlig formidling fra de to testamentvitnene Stein Bendixen og Sidsel Ramstad, ikke fra avdøde fru Urdahl selv. Byfogden mente i sin dom at det ikke er noe hinder for at en kommende arving kan gi praktisk bistand ved testamentopprettelse.

Advokat Gade gjentok flere ganger i retten mandag at han mener Høiness og Bendixen har endret og tilpasset forklaringene sine fortløpende rundt hvordan testamentet ble til. Det gjelder uttalelser om hvem som hadde hvilke roller i prosessen og hvordan testamentet ble ført i pennen.

Oslo 20140317. Mona Høiness møter denne uka familien til Synnøve Alver Urdahl ( i bakgrunnen) i striden om arven på på cirka 100 millioner i Borgarting lagmannsrett. Saken startet mandag morgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

– Med disse stadige endringene har deres forklaringer ingen troverdighet, sa han.

Han har engasjert egen etterforsker, som hevder å ha kommet på sporet av datamaskinen testamentet ble skrevet på. Etterforskeren kommer for å vitne i retten, men ikke PC-en, som skal inneholde korrespondanse og flere Word-dokumenter med utkast til testamente.

Høiness har hatt en rolle som både venninne, samboer og hjelpeverge for den aldrende kvinnen, slik at saken handler om viktige arverettslige prinsipper.

Mona Høiness sier hun feiret 27 julaftener med Synnøve Alver Urdahl og høyesetrettsadvokat Per Urdahl, noe familiens advokat bestrider i retten. Foto: (Privat)

(©NTB)Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag