*Nettavisen* Økonomi.

- Hun har opptrådt skammelig

SUKSESSFORFATTER: Åsne Seierstad har fått mye oppmerksomhet for «Bokhandleren i Kabul», men ikke all oppmerksomhet er av det gode.

«Bokhandleren i Kabul» gir seg ikke.

06.03.14 13:04

Klagen i saken mot forfatter Åsne Seierstad ble for få dager siden sendt til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Familien til Shah Muhammad Rais, som ble omtalt i bestselgeren «Bokhandleren i Kabul», har hittil blitt hindret fra å få saken opp for retten i Norge fordi familien ikke klarte stille økonomisk sikkerhet.


- Hun har opptrådt skammelig
- Seierstad har tjent rundt 25 millioner kroner på å skandalisere familien Rais. Forlaget Cappelen er det største i Norden med milliardomsetning. Rais måtte jobbet i 145 år for å klare å skaffe 800.000 kroner, som Seierstad krevde som sikkerhet. Så lenge lever han ikke, sier advokat Per Danielsen til Nettavisen NA24.

Han mener Seierstad ikke burde krevd sikkerhet.

- Hun har opptrådt skammelig og nektet bokhandleren grunnleggende rettigheter, sier advokaten.

Etterlyser likhet for loven

Bokhandleren mener flere avsnitt i den populære boken som kom ut i 2002 har satt ham og hans familie i fare.

- Skal det fortsatt være slik som i kolonitiden at hvite rike kunne gjøre hva de vil med fattige fra den tredje verden, eller skal det eksistere en form for likhet for loven og lik adgang til tilgang til domstolene også for mindre bemidlede? spør advokat Per Danielsen.

- Menneskerettighetene er universelle, og da må ikke økonomiske hindringer komme i veien for å få prøvet sin sak mot en rik, økonomisk overmakt, fortsetter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

TAPTE I HØYESTERETT: Bokhandler Shah Muhammad Rais. Foto: Nettavisen

Norge kan ikke kommentere saken

Danielsen regner med å høre fra Menneskerettighetsdomstolen i løpet av to til tre år. Velger domstolen å behandle saken, må den norske stat redegjøre for hvorfor ikke Rais får lov til behandle saken for norske domstoler.

- Dette er en sak som foreløpig ikke er kommunisert til Norge, og som vi derfor ikke har noe grunnlag for å uttale oss om, sier Christian Reusch, advokat hos Regjeringsadvokaten, til Nettavisen.

Det er advokat Cato Schiøtz som representerer Åsne Seierstad og Cappelen Damm. Han er tydelig oppgitt.

«Vanlige norske regler har kommet til anvendelse. Danielsens tirade har vært fremført tidligere, vurdert og forkastet av domstolene. Familien Rais har stukket fra alle idømte omkostninger – dette viser at det behov for regler om sikkerhetsstillelse. Danielsen bør nå slutte å tøve», skriver han i en E-post til Nettavisen.

Nettavisen har vært i kontakt med forfatter Åsne Seierstad, som ikke ønsker å kommentere saken. Forlaget Cappelen Damm velger også å avstå fra kommentar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag