*Nettavisen* Økonomi.

- Hun har valgt de som logrer for henne

Foto: (Berit Roald, Scanpix)

Lederen av helsekomiteen forstår ikke at Ap ser seg tjent med å beholde helseministeren.

01.02.12 15:01

STORTINGET (Nettavisen): Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har lenge vært i hardt vær, og har nå konflikter gående på en rekke områder.

Denne uken har hun tatt grep - og har sparket hele styret i Helse Midt-Norge, og 7 av 9 styrerepresentanter i Helse Sør-Øst.

Lederen av helsekomiteen på Stortinget, Bent Høie (H), er imidlertid svært kritisk til sparkingen.

- De første tankene som slår meg er at helseministeren ønsker å ha styrer som er 100 prosent lojale til det som hun mener, og som ikke tar et selvstendig ansvar i den rollen de er i, sier Høie til Nettavisen, og legger tydelig til:

- På den måten så får hun styrer som er lojale, og logrende for det som ministeren til enhver tid måtte mene, sier han.

Les også: Strøm-Erichsen sparker flere helsetopper

- Det er et liksomdemokrati
Høie karakteriserer styrene i helseforetakene som et «liksomdemokrati».

- Det blir et sånt liksomdemokrati, fordi flertallet i disse styrene er jo oppnevnt med partinavn bak og skal på en måte også representere sine lokalmiljøer og sine partier. Hvis ikke hadde det ikke vært noe poeng at det sto partinavn bak. Men det vi ser er at de som da faktisk gjør vurderinger selv, de blir kastet, hevder han.

Han mener styrene burde vært sammensatt på en helt annen måte.

- Det hadde vært mye ryddigere og bare sagt at det skal være profesjonelle styrer som skal gjøre en jobb for helseministeren, og sammensatt styrene ut fra det. Det mener jeg hadde vært riktig, og det ville gitt mer profesjonelle styrer, sier han, og fortsetter:

- Man kunne satt sammen kompetansen ut fra den situasjonen styrene var i, mens nå så driver man fortsatt med et sånt liksomdemokrati, sier Høie.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Hun har skapt problemene
Han viser til situasjonen i Helse Midt-Norge, der det har vært indre splid og regional tautrekking.

- Når det gjelder Midt-Norge så har hun hatt store stridigheter i Møre og Romsdal, om sykehusstrukturen der. Da får en inntrykk av at helseministeren gjennom dette gir uttrykk for at det er styret sitt ansvar, men realiteten er at det er jo hennes ansvar, sier Høie.

Han mener det er helseministeren som har skapt problemene, og ikke styrene.

- Det er hun som har skapt problemene ved å ikke akseptere de vedtakene som styret har gjort, og i det hele tatt blande seg inn i prosessen og satt i gang nye utredninger når hun ikke har likt det styret har kommet fram til. Og så ender det opp med at hun bare skifter ut hele styret, sier han.

- Under veldig press
Høie mener tilliten til Strøm-Erichsen nå er sterkt svekket på grunn av de mange konfliktene hun har havnet i som minister.

- I forhold til den sektoren som hun er øverste leder for, så tror jeg tilliten til henne er ganske tydelig svekket. Det er et stort problem for helseministeren, sier Høie.

Han ramser opp sakene der hun har møtt og fortsatt møter trøbbel.

- Hun har på en måte ikke hatt styring med den største omstillingen i helsevesenet noen gang, ved Oslo universitetssykehus. Hun møter nå enormt mye trøbbel med samhandlingsreformen, i forhold til at kommunene oppdager at de er i ferd med å bli presset til oppgaver som de ikke er forberedt på, og en ser nå at hun også er i ferd med å kunne ødelegge hele fastlegeordningen, sier Høie, og legger til:

- Helseministeren er under veldig press, det er det vel ingen grunn til å så tvil om, sier han.

Tirsdag mottok Strøm-Erichsen et skarpt protestbrev underskrevet av fire av ti fastleger, der de ber henne om å skrinlegge forslaget til ny fastlegeforskrift.

- Det er lagt opp til så mange oppgaver at det er umulig å komme over alt. Samtidig skal vi være mer tilgjengelige, det går ikke, sa lege Bente Bjørnhaug Pedersen om saken til NTB.

Les også: Grasrotopprør mot helseministeren vokser

- Legger seg ut med hele Helse-Norge
Høie kan ikke forstå at Arbeiderpartiet ser seg tjent med å ha en helseminister som møter så mye motstand.

- Jeg forstår ikke at for Arbeiderpartiet, de som tradisjonelt sett har hatt helse som en av sine viktigste saker, at de ser seg tjent med å ha en helseminister som legger seg ut med hele Helse-Norge, sier han.

Høyre-politikeren ser imidlertid ingen grunn til selv å kreve hennes avgang.

- Hun jobber ut fra det som er hennes oppdrag fra statsministeren. Vi har en flertallsregjering, og så lenge statsministeren har tillit til helseministeren og hun utfører det som er Arbeiderpartiets politikk, så har hun ikke brutt tilliten til Stortinget, sier Høie.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roald, Berit

- Hun lytter for lite
Høie mener helseministerens mange problemer skyldes at hun ikke lytter til ansatte og pasienter i helsevesenet.

- Min hovedkritikk av henne er at hun i for liten grad lytter til de som jobber i helsevesenet og til pasientene, at hun kun lytter til den nære krets som er i helsebyråkratiet og departementet. Da blir det en veldig teknokratisk tilnærming til helsespørsmål, sier han.

Han tviler sterkt på at all motstanden, for eksempel mot endringene ved Oslo universitetssykehus, skyldes at de ansatte er mot forandring.

- Det å tro at de som jobber i helsevesenet er mot all forandring, er en utrolig arrogant holdning. Men jeg opplever at veldig mye så gir regjeringen og helseministeren uttrykk for at alle advarsler egentlig er en motstand mot forandring, og det tror jeg ikke på. For dette er folk som forandrer arbeidshverdagen sin hele veien, sier Høie.

- Men folk ønsker å bli tatt med i beslutningene, og bli tatt på alvor med sine faglige råd. Der svikter denne regjeringen, sier han.

- Hva brenner hun for?
Lederen av helsekomiteen sier han også synes det er vanskelig å se hva som er Strøm-Erichsens ønsker for helsevesenet.

- Det er vanskelig å få tak i hva hun egentlig ønsker. Hvilke områder er det hun virkelig brenner for å prioritere? spør Høie.

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser til Nettavisen at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ikke ønsker å kommentere saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.