NA24.no

- Hun prøver å snakke krona opp


Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror statsminister Erna Solbergs forsøk på å snakke krona opp nok har en begrenset virkning.
Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror statsminister Erna Solbergs forsøk på å snakke krona opp nok har en begrenset virkning. Foto: Hannibal Hanschke (Reuters)
Eiendomspriser og statsbudsjett står i fokus denne uken.

Statsminister Solberg uttalte seg om den for tiden svake norske kronen  Bloomberg i forbindelse med det nordiske statsministermøtet i København.

- Hun sier svekkelsen bare gir midlertidig hjelp til eksportørene og at kurssvingninger er uheldige i det lange løp. Litt pussig at hun ser ut til å prøve å snakke krona opp, men uttalelsen har nok begrenset virkning, skriver seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i en morgenrapport mandag.

Svak krone har gitt høy inflasjon
Kjerneinflasjonen har steget mer enn ventet så langt i år, hovedsakelig fordi kronesvekkelsen har gjort importvarer dyrere.

- Gjennomslaget fra kurssvekkelsen til konsumprisene har gått betydelig raskere enn det vi har sett før i liknende situasjoner. Dette har vi problemer med å forklare; men når det først har begynt, må vi regne med at det fortsetter, skriver Mork og legger til at denne virkningen vil kunne fortsette så lenge krona fortsetter å svekke seg.

På grunn av basisvirkninger vil tolvmånedersveksten så forbli forhøyet i tolv måneder til.

- Forutsatt at krona en gang stabiliserer seg, vil denne virkningen imidlertid i siste omgang vise seg midlertidig. Videre merker vi oss at den kommer fordi norsk økonomi er blitt svakere, ikke av økt etterspørselspress. Derfor er det rimelig at Norges Bank kan se gjennom slik midlertidig, valutakursdrevet inflasjon, slik sentralbanken i stor grad faktisk gjorde i sine analyser i forbindelse med siste rentemøte, skriver Mork.

Eiendomspriser mandag

Mandag klokken 11 offentliggjør blir eiendomsprisutviklingen for september offentliggjort.

- Dagens norske september boligpristall blir interessant. Etter et lite fall (m-o-m) i juli tok prisene seg kraftig opp i august (1,1% m/m) og september tallet blir avgjørende for å bedømme trenden. Norges Banks anslag er i tråd med en oppgang sesongjustert fra august til september på ½ %. Skulle boligprisene flate ut blir det lettere for Norges Bank å kutte ytterligere, skiver seniorøkonom i Nordea Erik Johannes Bruce i en rapport mandag morgen.

Foruten i Stavanger, hvor boligprisene har falt det siste året, har det enn så lenge ikke vært tydelige tegn til at oljebremsen har hatt noen dempende effekt på boligmarkedet.

- Prisveksten har vært overraskende frisk det siste året, og trolig steg prisene også i september. Vi anslår en prisvekst på 0,4 prosent fra sist måned og 7,4 prosent årlig, skriver analytiker i DNB Markets Camilla Viland.

Statsbudsjett onsdag
Onsdag 07.10 legger Solberg-regjeringen frem sitt andre statsbudsjett.

Interessen er naturligvis stor for regjeringens forslag til skattereform med utgangspunkt i Scheel-utvalgets innstilling.

- Her vil de trolig søke et bredt kompromiss, slik at reformene kan bli stående etter et eventuelt regjeringsskifte Vi har merket oss at LO litt uventet setter seg mot kutt i selskapsskatten. Det gjør oss litt engstelige for at dette skal vanskeliggjøre et bredt kompromiss, skriver KnutAnton Mork i Handelsbanken.

Han tror en generell skattereform kan godt inngå som del av regjeringens tilrettelegging for omstilling fra oljedominansen i norsk økonomi.

Lekkasjer har ellers hintet at det vil komme økte bevilgninger til støtte for entreprenørskap via Innovasjon Norge. Noe vil det nok også komme som kan avhjelpe den økende arbeidsledigheten på kort sikt.

- Det vil sikkert bli noen nye tiltaksplasser. Og lekkasjer har vi allerede fått om akselerert vedlikehold av ferjer og marinefartøy. Imidlertid tror vi de vil satse på å gjøre budsjettet som helhet omtrent like ekspansivt enn for innevæ rende år. Det er i så fall litt mer ekspansivt enn det Norges Bank har forutsatt, men vi tror ikke regjeringen vil gå så langt at det truer eventuelle videre rentekutt. De vil nok holde på pengepolitikken som førstelinjeforsvar mot konjunkturene, skriver Mork.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere