*Nettavisen* Økonomi.

- Hva er galt med å ta med to flasker Cognac?

Foto: (Scanpix)

- Tåpelige kvoteregler, mener FpU, som nå vil at du skal kunne ta med flere flasker hjem.

07.09.12 11:56

- Det er så typisk norsk at vi gjør det så unødvendig ekstremt dyrt her hjemme at det blir en litt morsom folkesport å fylle opp kvoten sin når man drar til utlandet, sier Himanshu Gulati, leder av Fremskrittspartiets ungdom (FpU).

I dag kan vi ta med oss følgende fra utenlandsferien: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin og to liter øl. Alternativt tre liter vin og to liter øl - eller fem liter øl.

- Kvotene må dobles
Gulati mener de norske kvotereglene er helt tullete.

- Det er jo vesentlig større kvoter rundt om i Europa, og jeg ser ikke noe problem med at den også kan være større i Norge, sier han til Nettavisen.

Han karakteriser Norge som et «unormalt» land når man ser på kvotenivået, og synes det er på høy tid å «normalisere» nivået med resten av Europa.

I EU er nemlig kvoten veldig mye høyere, på 10 liter sprit, 90 liter vin og 110 liter øl (!).

- Vi ser ikke noe problem med at folk kan ta med seg to flasker Cognac på vei hjem fra ferien i stedet for en, når folk i andre land i Europa kan det, sier han.

Som sitt moderparti tidligere har foreslått, ønsker ungdomspartilederen en dobling av dagens kvoter.

- Vi vet at innenfor EU er kvotene nesten fem ganger så høye som i Norge, men vi mener en dobling i alle fall er et første bra steg, sier Gulati.

Her er EU-kvoten:

* 10 liter sprit

* 20 liter mellomklasseprodukter

* 90 liter vin (hvorav høyst 60 liter musserende)

* 110 liter øl

* tobakk (800 stk. sigaretter, 1 kg røketobakk etc.)

- Skivebom å fjerne
Tirsdag la Venstre fram forslaget til nytt valgprogram i 2013, og der var et av forslagene å avvikle taxfree-ordningen.

- Taxfree-ordningen er virkelig en ulogisk ordning som vi bør avvikle. Hvorfor i all verden skal vi gi skattelette til de som reiser mest, sa Thor Bjarne Bore, som har sittet i programkomiteen, til Stavanger Aftenblad.

Bore beskrev ordningen som ulogisk og urettferdig.

Gulati bare rister på hodet av forslaget.

- De begrunner det med at det skal bli mindre lønnsomt å reise, men det mener jeg er en skivebom. Folk reiser av helt andre årsaker. Selv om det er dyrt i Norge så tror jeg det er ingen som dropper vinen selv om det er dyrt å kjøpe vin i Norge, sier han.

- Mange tar med ekstra
FpU-lederen tror veldig mange nordmenn gjerne skulle ønske at man kunne ta med seg en vinflaske ekstra hjem fra ferieturen.

- Jeg tror også det er sinnssykt mange nordmenn som har tatt med seg en ekstra vinflaske gjennom tollen på vei hjem fra ferie, uten at de føler seg kriminelle av den grunn. Det setter de tåpelige kvotereglene litt i perspektiv, sier Gulati.

Men samtidig som han vil at vi skal kunne kjøpe med flere flasker fra utlandet, vil han redusere avgiftene på alkohol og tobakk i Norge - slik at flere også kjøper alkohol i Norge.

- Avgiftsnivået på alkohol og tobakk i Norge er veldig høyt, så det er jo en sak for seg selv. Man ser jo at den store handelslekkasjen Norge har til særlig Sverige, går ut over norske arbeidsplasser, sier han, og legger til:

- Vi må redusere avgiftene slik at folk like gjerne kan støtte norske arbeidsplasser når de kjøper disse tingene Men løsningen er ikke å fjerne kvotene, og å stenge konkurransen ute, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.