*Nettavisen* Økonomi.

- Hva trenger vi egentlig SV til?

Samfunnsrefser Frank Rossavik ser ikke mange lyspunkt for SV. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Frank Rossavik synser om partiets fremtid.

21.08.14 19:17

Meningsmålinger har lenge vært sørgelig lesing for SV. I ANBs ferske måling får partiet labre 2,5 prosent oppslutning.


Det er ikke mer enn ni år siden partiet fikk hele 17,1 prosent på augustmålingen til Sentio.

- Vanskelig i et av verdens rikeste land

Politisk redaktør i Bergens Tidende, Frank Rossavik, kjenner SV bedre enn de fleste - og ga i 2011 ut en bok om SVs historie.

- SV havner på mange meningsmålinger under sperregrensen. Hva er din hovedforklaring på det?

- Det er vanskelig å være et sosialistisk parti i et av verdens rikeste land, der det også er små sosiale forskjeller. Dessuten hjelper det ikke SV at Ap har fått en ny, populær og tilsynelatende mer radikal leder, sier Rossavik til Nettavisen.

Les også: Lysbakken: - Kan stoppe Jonas som statsminister

- Hva trenger vi egentlig SV til?

- Hvem – og hva – har hovedskylden?

- SVs mulige velgere spør: Hva trenger vi egentlig SV til? Partiet har ikke et godt nok svar å gi. Ansvaret har alle i partiet, men det verste er at det kanskje ikke finnes noe godt svar å gi, sier han.

I mars 2012 overtok Audun Lysbakken stafettpinnen fra Kristin Halvorsen.

- Ap er problemet

- Hvorfor mister partiet såpass mange stemmer til Miljøpartiet De Grønne (MDG)?

- Det er vanskelig å konkurrere om miljøpolitikk med et parti som heter Miljøpartiet De Grønne. Men jeg tror Aps nye signaler i klimapolitikken er et større taktisk problem for SV. I klimapolitikken går – eller gikk – et av de siste viktige skillene mellom Aps og SVs politikk, ifølge Rossavik.

Klikk på bildet for å forstørre.

GLAD GJENG: I august i fjor - før valgnederlaget var et faktum - møttes daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen (f.v.), miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, SV-leder Audun Lysbakken, barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen og utviklingsminister Heikki Holmås for å fortelle om sin strategi. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)


- Kanskje en gevinst

- Hva synes du om en mulig sammenslåing mellom MDG, SV og Rødt?

- Å slå sammen alle tre, vil antakelig gi flere ulemper enn fordeler. I Rødt finnes det fortsatt en toneangivende gruppe sosialistiske sekterister. En fusjon av SV og MDG kan kanskje gi en gevinst, men det er heller ikke sikkert. Uansett tror jeg ikke vi ser slike endringer i inneværende stortingsperiode, sier SV-kjenneren.

- Audun klarer ikke å gi partiet et løft

- Partiet hadde ca 4,7 prosent oppslutning da Audun Lysbakken overtok i mars 2012. Hva har han gjort rett/galt?

- Partiet hadde også målinger under fire prosent på slutten av Kristin Halvorsens tid. Audun Lysbakken hadde stor støtte i SV da han ble valgt, og jeg tror han fortsatt har det. Han arbeider hardt og gjør det bra i debatter, men klarer åpenbart ikke å gi partiet et løft. Men det er ikke gitt at noen andre heller ville ha klart det, resonnerer Rossavik.

Valen - nytt lederemne?

- Er tiden moden for et lederskifte i partiet nå?


- Jeg tror ikke man tenker i slike baner i SV. Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås kunne nok ha tatt over. Inga Marte Thorkildsen også, dersom hun hadde vært på Stortinget. Snorre Valen er også et godt navn, men kanskje litt for fersk, sier Rossavik.

- Trenger vi et parti som SV – eller har det gått ut på dato?

- SV trengs først og fremst for å sikre at Ap har en reell konkurrent til venstre, et parti Ap kan miste velgere til dersom det driver for langt mor høyre. Uten en konkurrent til venstre, ville Ap bekymringsløst kunne ha beveget seg mer mot sentrum.

- Skiller seg ikke vesentlig fra Ap

- Hvilke saker mener du de kan markere seg positivt på?

- Problemet er at SV nesten ikke har politiske saker der partiet skiller seg vesentlig fra Ap. Klimapolitikken var en slik sak, men her ser det jo ut til at Ap blir mer radikale, mener Rossavik.

Fylkes- og kommunevalget i 2015 blir den neste syretesten på om SV klarer en snuoperasjon - i tide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag