NA24.no

- Hvem får dusøren på 133 millioner?

Foto: PARIVARTAN SHARMA (Reuters)
Sist oppdatert:
USA har siden 11. september 2001 utbetalt nærmere 500 millioner kroner i dusør.

Osama bin Laden (54) var verdens mest ettersøkte person inntil han ble skutt og drept av amerikanske spesialsoldater søndag i Abbottabad i Pakistan.

Amerikanske myndigheter hadde utlovet en dusør på 25 millioner dollar for informasjons som førte til pågripelsen av Al-Qaida-leder Osama bin Laden, som sto bak terrorangrepene mot New York og Washington D.C.

Dette beløpet utgjør 133 millioner kroner i dagens kurs. Mannen er tatt og uskadeliggjort, men hvem får milliondusøren?

Det er uklart om noen vil få tildelt milliondusøren, og offentligheten vil trolig heller aldri få vite hvem som eventuelt får den.

Taushetspliktbelagt
Det skyldes det taushetspliktbelagte Belønning for Rettferdighet-ordningen (Rewards for Justice Program) i Det amerikanske utenriksdepartementet som utlover dusøren.

- Av hensyn til taushetsplikten rundt Belønning for Rettferdighet-ordningen, så kan vi ikke kommentere om noen er nominert til en belønning i denne eller noen andre saker, sier talsmann for Det amerikanske utenriksdepartementet, Harry Edwards, til ABC News.

Dusørprogrammet ble opprettet på 1980-tallet og har så langt utbetalt 100 millioner dusørdollar til 60 ulike personer, som utgjør i overkant av 500 millioner kroner. Kriteriet for å motta en dusør er at man har «forhindret internasjonale terrorangrep eller bistått med å stille de involverte i tidligere handlinger til ansvar», ifølge nettsiden til Rewards for Justice.

Les også: - Hadde to våpen på rommet

Mesteparten av dusørpengene har blitt utbetalt etter terrorangrepene 11. september 2001. 25 millioner dollar er satt som begrensning for hvor mye en enkelt dusør kan utgjøre.

- Fungerer i noen tilfeller
USAs utenriksdepartement samarbeider med en rekke andre militær- og etterretningsbyråer når det gjelder administreringen av dusørordningen.

Etterretningsdirektør Matt Levitt sier hensikten med programmet er å oppfordre personer til å oppgi informasjon om terroraktiviteter.

Levitt sier de trodde det var lite sannsynlig at dusøren på 25 millioner dollar skulle føre til pågripelsen av Osama bin Laden, men understreker at ordningen har fungert godt i andre saker.

- Alt avhenger av hvor isolert nettverket er, sier han til ABC News.

Nå som bin Laden er uskadeliggjort, er det 43 terrorister som fortsatt etterlyses med dusør under dusørordningen. Nestleder i Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, står også oppført på denne listen med en svimlende høy dusør. Han vil sannsynligvis rykke opp som ny leder i terrororganisasjonen etter bin Ladens død. Hittil har al-Zawahiri ikke kommentert dødsfallet til bin Laden.

De fleste personene på listen har en dusør på om lag fem millioner dollar for informasjons som kan føre til deres pågripelse.

Utbetalte 30 millioner dollar
Den høyeste utbetalingen til dags dato var på 30 millioner dollar. Dusøren ble utbetalt til ett individ som bisto med informasjon som førte til pågripelsen av Saddam Husseins sønner, Uday og Qusay, ifølge nettsiden til Rewards for Justice.

Det høye beløpet på 30 millioner skyldes at personen fikk dusør for begge sønnene. Det er USAs utenriksdepartement som avgjør hvor mye informasjonen i hvert enkelt tilfelle er verdt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere