NA24.no

- Hvis Lysbakken blir leder, kommer opposisjonen til å styre SV

(Cornelius Poppe / SCANPIX)
Sist oppdatert:
Det mener professor i statsvitenskap.

Sosialistisk Venstreparti (SV) kunne knapt fått en mer uheldig opptakt til helgens landsmøte - hvor Kristin Halvorsen går av og ny leder skal velges.

Det er kun avgått barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken som stiller til valg.

- Skal opposisjonen styre?
- Lysbakken kan trekke seg eller få Heikki Holmås til å stille som motkandidat. Det ville han uansett styrke seg på, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bergen UiB), Frank Aarebrot, til Nettavisen.

- Å velge Lysbakken som ny SV-leder, er jo å overlate til opposisjonen å styre SV, i stedet for å gi partiet ny giv frem mot et nytt valg i 2013, mener han.

Det gjenstår å se om det vil komme et benkeforslag for Heikki Holmås, som trakk seg fra lederduellen - etter at han først gikk ut og sa han ville kjempe løpet ut.

- Alvorlige saker
Fredag kom en ny sak for dagen, som trekker Halvorsen og Bård Vegar Solhjell ned i hengemyra til Lysbakken.

Kristin Halvorsen (SV) overrakte 700.000 kroner til Eddi Eidsvågs Pøbelprosjekt uten søknad, under valgkampen 2009, skriver VG fredag.

Halvorsen innrømmer at både hun og daværende kunnskapsminister Solhjell utdelte pengene i strid med regelverket.

Det kom overraskende på de aller fleste at Lysbakken trakk seg mandag, og Halvorsen var raskt ute med å gi ham full støtte - noe hun i ettertid har måttet tåle mye kritikk for.

Styrer mot avgrunnen...
- Vi må ta forbehold om at vi ikke vet alt i saken ennå, men tabben til Halvorsen og Solhjell minner om Lysbakken-glippen, bortsett fra at i sistnevnte ble det også snakk om habilitet.

Aarebrot mener utviklingen i SV minner mest om en gresk tragedie.

- I greske tragedier advarer gudene mennenskene mot sin skjebne, likevel tar de valg som leder dem ut i avgrunnen, sier Aarebrot.

- Det er nesten uforståelig av SV vil kjøre så hardt på Lysbakken, reflekterer han - og har én løsning:

- Løft Heikki Holmås frem igjen! Han kan ikke ha trådd feil i saker som dette - han har jo aldri ledet et departement!

- Jeg er fortsatt kandidat
Fredag kl. 16, én dag før SVs ekstraordinære landsmøte, inviterte partitoppene i SV til pressekonferanse for å orientere om situasjonen.

Der tviholdt Audun Lysbakken på at han fortsatt har den tillitten han trenger for fortsatt å være SVs lederkandidat.

- Vi har hatt en god, åpen og ærlig runde om den situasjonen partiet befinner seg i Det var en konstruktiv runde der jeg fikk innblikk i den uro mange partimedlemmer føler. Men det var en runde som bekreftet at jeg fortsatt har støtte i partiet, og derfor stiller jeg til valg i morgen, sa Lysbakken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere