NA24.no

- Hvor skulle han være mektig?

Sist oppdatert:
SAS-sjefene nekter for at grunnen til at Petter Jansen fikk sparken, skulle være at han ble for mektig.

NA24 skrev tidligere i dag at Petter Jansen fikk sparken fra SAS Braathens fordi han ble for mektig for toppledelsen i SAS-systemet.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er neppe klart for alle hvor sterkt Norge har blitt i selskapet kommersielt sett, og på toppen satt Petter og var blitt relativt autonom, sier en kilde til NA24.

Flere kilder bekreftet saken.

Følte seg truet
- Jeg tror en del av de som sitter i general management så sine posisjoner som truet om Jansen tok over. Det var rett og slett styrken til Jansen. Det ser du også på populariteten i organisasjonen. De så at det var en som ikke ga etter for konsernledelsen, sier en kilde til NA24.

Konsernledelsen består, i tillegg til toppsjef Jørgen Lindegaard, av viseadministrerende direktør Gunnar Reitan, finansdirektør Gunilla Berg, konserndirektørene John S. Dueholm og Håkan Ericson, i tillegg til Bernhard Rikardsen.

- Hvem som fjernet Jansen? Kronprinsene, som alle er redde for at han kommer og tar jobbene deres, sier en kilde.

Jansen skal ikke ha lagt skjul på at det kunne bli opprydding i toppledelsen om han tok over etter Jansen, og derfor skal han ha blitt truende for de som sitter der.

- Jørgen er jo på vei ut. I general management sitter det folk som har sittet der veldig lenge, og som har sterke posisjoner i konsernet, sier en annen, som stiller spørsmål ved hvorfor sjefene i de nasjonale flyselskapene ikke sitter i toppledelsen.

- En delvis god jobb
Men toppledelsen i SAS står ved at det var strategisk uenighet som er årsaken til at Jansen ble fjernet. SAS Braathens har i realiteten vært den mest lønnsomme delen av SAS-konsernet. Selskapet gikk med over 600 millioner kroner i overskudd i fjor, mot tilsvarende stort underskudd i Danmark, og rundt 300 millioner kroner i minus i Sverige.

- Han har delvis gjort en god jobb, med det oppstod forskjellige oppfatninger om hvordan selskapets videre utvikling skulle være. Siden John Dueholm var den som hadde styrets oppfatting, måtte det bli som det ble, sier styreformann i SAS AB, Egil Myklebust, til NA24.

- Hvorfor sparket dere Petter Jansen så raskt?

- Jansen var her i godt og vel to år. At han ble sparket så raskt, har sammenheng med at slike prosesser kommer til en ende, og det gjorde også denne. Og når slike som deg halser omkring og på jakt etter nyheter, så ligger det ikke til rette å trekke videre på slike prosesser alt for lenge.

- En strategisk uenighet
Toppsjef Jørgen Lindegaard avviser at det var toppledelsen i SAS-konsernet som sparket Jansen.

- Nei. Denne beslutningen var i SAS Braathens styre. Jeg sitter i styret, og får naturligvis styredokumenter ettersom jeg er hans sjef, sier han, og viser til at det var John Dueholm som sjef for SAS Braathens som tok beslutningen.

- Hvorfor sparket dere Petter Jansen så raskt?

- Alt går raskt når det er truffet en beslutning. Du vet jo ikke hvor raskt det har vært, siden du ikke vet hva som har skjedd tidligere. En strategisk uenighet, som Egil Myklebust var inne på, oppstår ikke fra en dag til en annen, sier Lindegaard og legger til:

- Vi har alle lest media de siste dagene, og det har stått en rekke andre problemstillinger på dagsorden. Det sier seg selv, så kan vi kalle det strategisk uenighet, men det ligger selvsagt innunder strategien om at man ikke skal gå ut og selge sine datterselskaper, sier han til NA24.

- Du godeste
- Petter Jansen leverte konsernets beste resultat, gav det ham mer innflytelse i SAS?

- Men det er jo fantastisk. Jeg elsker det resultatet.

- Ble Jansen en for mektig person i SAS-systemet?

- Hvor skulle han være mektig? Du godeste. Det har jeg aldri hørt om. Bestemt ikke, avslutter SAS-sjefen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere